Biryani cu miel

Printeaza

O reteta de biryani cu miel din: pulpa de miel, ceapa, usturoi, radacina de ghimbir, fulgi de migdale, ulei vegetal, sare de mare, piper, apa, seminte de chimion, seminte de coriandru, scortisoara, seminte de cardamom, boabe de piper, orez basmati, unt, curcuma, frunza de dafin, cuisoare si anason stelat.

Biryani este un preparat compus din straturi de orez şi o tocană de legume sau din carne. In reţeta tradiţională, vasul este sigilat cu o foaie de aluat simplă, din apă cu făină, în ultima etapă a preparării. Capacul din aluat se rupe numai după ce mâncarea este pusă pe masă, pentru a se păstra aromele minunate din biryani. Eu am omis foaia de aluat pentru a simplifica reţeta, folosind, în schimb, o cratiţă cu capac etanş.

 

Ingrediente:Biryani cu miel

  • 750 g de pulpă de miel cu os
  • 2  cepe, curăţate şi tocate mare
  • 5 căţei de usturoi, curăţaţi
  • 1 bucată de 2,5 cm de rădăcină de ghimbir, curăţată
  • 50 g de fulgi de migdale
  • 3  linguri de apă
  • 6  linguri de ulei vegetal
  • sare de mare şi piper negru
  • 300 ml de apă
  • 1 linguriţă de seminţe de chimion
  • 1 linguriţă de seminţe de coriandru
  • 1 baton de scorţişoară
  • 1/2 de linguriţă de seminţe de cardamon
  • 1 linguriţă de boabe de piper negru, proaspăt măcinat

Orez aromat:

  • 400 g de orez basmati
  • 2  linguri de unt nesărat
  • 1/2 de linguriţă de curcuma
  • 4  frunze de dafin
  • 4 cuişoare
  • 1 anason-stelat
  • 475 ml de apă

 

Mod de preparare:

Tăiaţi carnea de miel cubuleţe de 2 cm şi lăsaţi-o deoparte. Intr-un blender, puneţi cepele împreună cu usturoiul, ghimbirul, migdalele şi apa şi amestecaţi până când obţineţi o pastă fină. Incingeţi 2-3 linguri de ulei într-o tigaie mare sau într-un wok şi prăjiţi bucăţelele de miel, până când se rumenesc pe toată suprafaţa; puneţi carnea într-un bol.

Când toată carnea s-a rumenit, mai adăugaţi puţin ulei în tigaie şi adăugaţi pasta de usturoi, ghimbir şi migdale. Prăjiţi-o 3-4 minute, amestecând continuu, până când se rumeneşte. Dacă pasta începe să se lipească în acest timp, mai adăugaţi puţină apă. Puneţi carnea înapoi în tigaie, asezonaţi cu sare şi piper şi turnaţi apa. Acoperiţi parţial cratiţa cu un capac şi lăsaţi-o la foc mic timp de 1 oră, amestecând din când în când.

Prăjiţi seminţele de chimion şi de coriandru într-o tigaie uscată aproximativ 1 minut, până când emană un miros plăcut. Măcinaţi seminţele prăjite, scorţişoara, cardamonul şi boabele de piper într-o râşniţă. Amestecaţi-le în carnea care fierbe la foc mic şi mai lăsaţi cratiţa pe foc 20-30 de minute, până când carnea este fragedă.

Preîncălziţi cuptorul la 180°C (cuptor electrici/treapta 4 (cuptor cu gaz). Pentru a prepara orezul, spălaţi-l în apă rece de câteva ori, apoi scurgeţi-l bine. Incingeţi untul într-o tigaie mare şi adăugaţi curcuma, frunzele de dafin, cuişoarele şi anasonul. Când încep să sfârâie şi să emane un miros plăcut, puneţi orezul scurs în tigaie şi amestecaţi bine. Acoperiţi-l cu apă, daţi-l în clocot şi lăsaţi-l să fiarbă 10 minute.

Puneţi orezul într-o cratiţă mare, termorezistentă (cu capac etanş) şi turnaţi deasupra friptura de miel. Puneţi capacul şi daţi vasul la cuptor 30-35 de minute. Opriţi cuptorul şi lăsaţi biryani înăuntru 10 minute înainte de servire.

Biryani cu miel

Biryani cu miel

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.