Biryani aromat cu legume si alune caju

Printeaza

O reteta de orez basmati cu ceapa, uleid e floarea soarelui, radacina de ghimbir, pasta curry, batoane de scortisoara, pastai verzi de cardamom, anason stelat, cartof, conopida, iaurt grecesc, mazare si nuci caju. Acest fel de mâncare se poate servi ca atare sau ca garnitură pentru curry de crevete. Nu neglijaţi orezul în timp ce fierbe – orezul prefiert este gata mai repede decât cel crud, aşa că trebuie să aveţi grijă să nu se răsfiarbă.

Ingrediente:Biryani aromat cu legume si alune caju

  • 500 g orez basmati
  • 2 cepe mari, înjumătăţite şi feliate fin
  • 4 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 rădăcină de ghimbir de mărimea degetului mare, dată pe râzătoare
  • 65 g pastă curry
  • 2 batoane de scorţişoară
  • 6 păstăi verzi de cardamom
  • 3 anason stelat
  • 250 g cartofi tăiaţi cuburi
  • 1 conopidă mică, ruptă în bucheţele
  • 250 g iaurt grecesc
  • 225 g mazăre congelată şofran
  • 1/2 linguriţă apă de trandafiri unt, pentru uns
  • l00 g nuci caju, prăjite şi sărate

pentru decorare:

 

  • 2 cepe, înjumătăţite şi feliate fin
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 mână frunze de coriandru

 

Mod de preparare:

Se clăteşte orezul în câteva ape pentru a îndepărta excesul de amidon, apoi se pune într-un castron cu apă rece şi se lasă 30 de minute până devine fragedă şi aurie. Se adaugă ghimbirul şi se mai prăjeşte 2 minute. Se amestecă pasta curry şi toate condimentele şi se mai prăjeşte totul 1 minut.

Se adaugă cartofii şi conopida. Se toarnă 300 ml apă, se acoperă şi se fierb 5-7 minute, până ce legumele sunt moi, dar nu răsfierte. Se adaugă iaurtul, mazărea şi 1 linguriţă de sare. Se amestecă bine şofranul cu apa de trandafiri şi cu 3 linguri de apă fiartă. Se scurge orezul şi se pune într-o oală cu apă sărată docotindă, apoi se fierbe 5 minute până este aproape gata. Se scurge din nou.

Se unge cu unt un vas mare termorezistent cu capac. Se pune sosul curry în vas, se presară cu nucile caju, peste care se pune orezul. Peste orez se toarnă amestecul de şofran şi apă de trandafiri. Se acoperă vasul cu folie de aluminiu şi apoi se pune capacul. Se poate tine la frigider peste noapte.

Se încinge cuptorul la 180°C/aer cald sau 160°C. Se pune biryani în cuptor pentru 45 de minute – 1 oră, până este gata. Pentru a verifica dacă este gata, luaţi o lingură de orez din centrul vasului şi gustaţi.

Pentru a decora, se prăjeşte ceapa la foc mic până e aurie şi crocantă (se poate pregăti în avans). Când biryani este fierbinte şi gata de servit, se presară cu ceapă prăjită şi cu frunze de coriandru.

 

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.