Berea belgiana LEFFE

Printeaza

Berea belgiana LEFFE

 

  • Berea_belgiana_LEFFE_1Producator: Abbaye de Leffe (InBev)
  • Localitate: Dinant
  • Tip: abdijbier(bere de abatie)
  • Concentratie de alcool: 6,6%
  • Fermentatie: la temperaturi înalte
  • Pahar recomandat: cu cupa rotunda

 

 

Fabrica Abbaye de Leffe, care face parte din colosul InBev, reprezinta una dintre firmele istorice de pe piata de bere, nu doar belgiana, ci si internationala.

Retetele sale au fost transmise de-a lungul secolelor si sunt o parte integranta a unei traditii care, în virtutea excelentei sale, gaseste în toata lumea oameni care s-o aprecieze.

Ambalajul este tratat cu foarte mare grija, drept pentru care sticlele produse cu ocazii deosebite sunt foarte râvnite de colectionarii din domeniu.

Pe baza unor manuscrise care mentioneaza comunitatea de calugari învatati asezata aici, laudându-le priceperea ca miniaturisti, erboristi, tâmplari si mesteri berari, istoricii dateaza începutul fabricarii berii în abatia Leffe în jurul anului 1240.

Abatia Leffe se afla în Dinant, unul dintre centrele de vilegiatura cele mai frecventate din provincia Namur. în vederea distributiei comerciale, berile produse de calugarii din abatie utilizeaza apa din râul Meuse, care curge nu departe de manastire.

DEGUSTARE

Culoarea berii Leffe Blonde este aurie. Fiind produsa prin fermentatie la temperaturi înalte, ea are un gust plin, dulce, cu aroma de fruct, cu note de portocala amara. Spuma, destul de persistenta, se prezinta abundenta si compacta. Berea Leffe se consuma la o temperatura de 5-6° C.

Combinatiile culinare recomandate sunt multiple: de la antreuri pe baza de brânzeturi tinere si salamuri afumate, la risotto cu zarzavat si cu ciuperci; de la paste cu sos de pesto la carnurile albe în suc propriu; de la peste prajit, de apa dulce, la placinte sarate.

O reteta curioasa propune adaugarea unui pahar din aceasta bere la o portie de macaroane cu ardei verde, însotind totul cu ceapa, morcov, telina, capere, masline si cascaval Emmenthal ras. Aroma berii Leffe Blonde se potriveste bine cu aceea, mai ferma, a ardeiului.

ALTE VARIETATI

Printre celelalte beri propuse de întreprinderea din Dinant, sunt de mentionat Leffe Brune (a carei culoare se trage de la utilizarea maltului prajit în mai multe rânduri) si Leffe Triple, cu un buchet bogat, cu note aromatice de lamâie.

De la o concentratie alcoolica de 7%, aceasta bere poate trece la 8,4% dupa procesul de refermentatie care are loc în sticle. In schimb, Leffe Radieuse este o bere de abatie de culoare rosie, cu nuante de bronz, cu o concentratie alcoolica de 8,2%, care asociaza gustului dulceag un retrogust cu intense note aromatice de fruct si florale.

In fine, berea Vieille Cuvee (concentratie alcoolica 8%), nu trebuie bauta niciodata rece, pentru ca nu cumva caracteristicile sale organoleptice sa se altereze. Este vorba de o bere de abatie, de culoare rosie- chihlimbarie, cu un gust vag de fruct.

Berea_belgiana_LEFFE

 

Savurati!

 

4 comentarii

  1. Asta bereeeeee, ce-mi placeeeeeee 🙂

  2. Buna-i berea asta 🙂

  3. O bere excelenta, cu un gust deosebitttttttttt !
    Este trist ca nu este mai mult mediatizata in Romania; promovarea slaba si a celorlalte sortimente Leffe, in afara de cea blonda si cea bruna.
    Decit sa bei mult si prost, onoreaza-te cu un Leffe !

  4. Continuati sa prezentati cat mai multe sortimente de bere ce sunt apreciate in Vest si de unde pot fi cumparate, in speranta daca exista un importator/distribuitor, firma care se ocupa cu comerializarea acestora.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.