Baba ganoush

Printeaza

O reteta de baba ganoush din: vinete, ulei, zeama de lamaie, pasta tahini, iaurt, usturoi, cimbru, sare de mare, piper, ulei extravirgin de masline si patrunjel tocat.

Din Levant si pana in Turcia si Egipt, acest minunat sos de vinete este faimos în întregul Orient Mijlociu. Desigur, există uşoare variaţiuni în privinţa mirodeniilor şi a ingredientelor întrebuinţate, în funcţie de locul în care vă aflaţi. Vinetele pot fi coapte sau fripte pe grătar, preparate la foc mare, până când pulpa este moale şi afumată. Preparaţi sosul dinainte şi serviţi-l la temperatura camerei.

Ingrediente:Baba ganoush

  • 2 vinete mari, de aproximativ 600-650 g
  • puţin ulei, pentru uns
  • zeama de la jumătate de lămâie (sau după gust)
  • 1  1/2 lingură de tahini (pastă de seminţe de susan)
  • 2  linguri de iaurt natural
  • 2 căţei de usturoi mari, curăţaţi şi zdrobiţi
  • 1 fir de cimbru (frunze)
  • sare de mare şi piper negru

Pentru ornat:

  • ulei de măsline extravirgin pentru stropit pe deasupra
  • puţin pătrunjel tocat, pentru a presăra pe deasupra

 

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 200°C (cuptor electrici/treapta 6 (cuptor cu gaz), înţepaţi fiecare vânătă de mai multe ori cu vârful unui cuţit ascuţit, apoi aşezaţi-le pe amândouă pe o tavă de copt unsă uşor cu ulei. Daţi-le la cuptor 4-5-60 de minute, întorcându-le din când în când, până când coaja se zbârceşte, iar vinetele se simt moi la o apăsare uşoară; ele ar trebui să crape puţin.

Lăsaţi vinetele până se răcesc suficient pentru a fi mânuite, apoi îndepărtaţi coaja neagră şi puneţi pulpa într-o strecurătoare. Apăsaţi-le cu o lingură pentru a îndepărta cât mai mult lichid posibil, apoi aşezaţi-le pe un tocător şi tocaţi-le bine (sau, dacă preferaţi, amestecaţi-le într-un blender, pentru o consistenţă mai fină).

Puneţi vânătă tocată într-un bol şi adăugaţi zeama de lămâie, sosul tahini, iaurtul, usturoiul, cimbrul şi mirodeniile. Amestecaţi bine, apoi gustaţi şi potriviţi de sare şi piper. (Acoperiţi-le şi păstraţi-le la rece dacă nu le serviţi imediat.)

Turnaţi baba ganoush într-un bol şi stropiţi cu puţin ulei de măsline extravirgin. Presăraţi puţin pătrunjel tocat pentru a garnisi şi serviţi cu pită caldă.

Baba ganoush

Baba ganoush

Pofta buna!

 

Incoming search terms:

  • baba neagra reteta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.