Ardeiul iute

Printeaza

Ardeiul iuteArdeiul iute, Chilli, este cel mai popular condiment al tuturor timpurilor. De-a lungul vremii, oriunde a fost folosit, el a transformat bucatariile, aducând gust deosebit si savoare.

În bucatariile din America Latina, Asia, Africa si Orient ardeiul iute sau chilli, cum este deseori întâlnit în cartile de bucate, este un condiment foarte des folosit, daca nu chiar abuziv. Se presupune ca denumirea de chilli deriva de la un cuvânt vechi indian – txile.

Se pare ca planta este originara din Mexic. Cele mai vechi însemnari despre chilli s-au gasit în scrierile antice descoperite în mormintele din Peru. Cristofor Columb care se afla în cautarea piperului în “Lumea Noua” a descoperit ardeii iuti si a observat ca sunt “chiar mai iuti decât piperul”.

El a purtat condimentul în calatoriile sale prin Africa, India si în Orient unde acesta a devenit indispensabil bucatariilor. Faptul ca semintele de chilli pot fi pastrate 2-3 ani a favorizat raspândirea acestuia.

Ardeii iuti au un efect chimic asupra organismului efect, pe care unii îl apreciaza mai mult decât altii. Dupa ce ai gustat prima data si ai trecut de pragul în care lacrimezi si îti vine sa scuipi, aroma ardeilor iuti poate sa ti se para placuta si chiar ademenitoare.

Ardeii iuti sunt bogati în vitamina C, ei stimuleaza apetitul si se spune ca racoresc corpul, facând persoana ce-i consuma sa transpire. Efectul de racorire induce si o stare de calm si de blândete. Dupa consumare, pentru a reduce iuteala din gura, se poate consuma lapte sau iaurt, în nici un caz apa sau bere.

Cultivarea

Ardeii iuti fac parte din familia cartofilor, a tomatelor, a vinetelor si a matragunei. Familia ardeilor iuti este foarte variata: cuprinde aproximativ 150 de tipuri. Planta este asemanatoare cu un tufis, creste la o înaltime de pâna la 0,6 m are flori albe care produc fructele- ardeii iuti.

Acestia au o forma foarte variata. Pot fi lunguieti (cayenne), mici si lunguieti, mari, încât sa poata fi umpluti, sau mici cât unghia. Cel mai iute soi de ardei este habanero.

Planta de ardei iute creste începând de la nivelul marii pâna la altitudinea de 1800m si nu este pretentioasa. Ardeii de culoare verde sunt înca necopti, fiind lasati sa se coaca timp de aproximativ 4 saptamâni. Ardeii iuti copti pot de asemenea avea culori variate începând de la portocaliu-galben pâna la maro închis, mov sau negru.

În prezent, India este tara cu productia si exportul cele mai mari de ardei iuti, ea asigura o buna parte din totalul ardeilor de pe piata mondiala. Suprafetele imense pe care ardeii iuti sunt lasati sa se usuce reprezinta un punct de atractie turistica pentru cei ce viziteaza sudul Indiei. Thailanda, Mexic, Japonia, Turcia, Nigeria, Etiopia, Uganda, Kenya si Tanzania sunt, de asemenea, mari producatoare si exportatoare de ardei iuti.

Cei mai populari chilli mexicani sunt serrano, jalapeno si poblano. Aroma si savoarea prezenta în gustul ardeilor este datorata capsaicinului. Iuteala nu provine, cum multi cred, din seminte, ci, mai ales, din pielita interioara de care sunt prinse semintele.

Iuteala ardeilor este masurata în unitati Scoville începând de la 0 pâna la 300.000 -maximum atins în cazul ardeiului habanero. Pentru a simplifica lucrurile, s-a introdus o scara de la 0 la 10.

Uz culinar

Aroma deosebita a ardeilor iuti a revolutionat gatitul în foarte multe tari, în special în cele tropicale. Acestia au devenit de nelipsit pentru mâncaruri precum cassava în America de Sud si în Africa, orezul în India, pastaile si fasolea în Mexic.

Este un ingredient de baza pentru mâncarurile mexicane chilli con carne si Tex-Mex. Toate sosurile curry din Thailanda, Malaezia si Indonezia sunt facute din ardei iuti. Foarte multe retete chinezesti si japoneze depind de ardeii iuti.

Acestia au un rol important si în bucatariile în care nu sunt foarte frecvent utilizati. Cel mai bun exemplu il gasim in retetele de paste italienesti, la care se adauga des ardeii iuti sau sos provenit din ardei iuti.

Ardeii iuti sunt folositi pentru a da savoare mâncarurilor si în restul Europei. Produse obtinute din ardei iuti Piperul de Cayenne Acesta este un praf foarte fin obtinut inclusiv din pielita si din semintele ardeiului, acestea facându-l foarte iute.

Din acest motiv este folosit in doze foarte mici. Numele provine de la regiunea originara ardeiului: regiunea Cayenne din Guyana Franceza. Ardeii folositi astazi la prepararea piperului de Cayenne provin din India, Japonia si Africa de Est.

Acest piper este folosit ca si condiment pentru mâncarurile pe baza de brânza sau oua, este adaugat de asemenea si în sosurile curry.

Pudra de chili

Este mai dulce decât piperul de Cayenne, este preparata din ardei cu o iuteala mult diferita între ei. Cele mai multe pudre de genul acesta sunt combinate cu usturoi, ceapa, oregano si chimion, în special în America. Aceasta pudra se foloseste la prepararea celebrei chilli con carne.

Daca pudra este închisa la culoare, atunci putem fi siguri ca în componenta ei s-a folosit si soiul ancho chilli. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat sa va faceti dumneavoastra pudra si nu sa o cumparati din magazin. Scoateti semintele din ardei, uscati-i si apoi macinati-i cât mai fin.

Sosul chili

Sosul Tabasco sau chilli este de provenienta nord americana, produs din ardeii tabasco sau cone, acestia fiind foarte iuti. Ardeii macinati se amesteca cu otet, sare iar apoi sunt pusi la pastrat în recipiente din lemn de stejar pentru câtiva ani.

Multe insule din arhipelagul Caraibian au propriul lor stil de a preapara acest sos, însa toate variantele pornesc de la aceasta reteta de baza. Acest sos se foloseste în cantitati foarte mici. Sosul Tabasco este folosit la prepararea cocktail-ului Bloody Mary.

Pasta de chili

Pasta de chilli se gaseste de vânzare în magazine. Daca vreti însa sa o preparati dumneavoastra nu trebuie decât sa curatati ardeii de seminte si sa-i puneti într-un mixer de bucatarie împreuna cu o ceapa.

Pasta ramâne proaspata la frigider timp de o saptamâna iar daca este pastrata într-un borcan bine sigilat, poate fi pastrata timp de 6 luni.

Ardeii pisati Ardeii trebuie pisati cu tot cu seminte si pielita. Rezultatul obtinut poate înlocui pudra de chilli.

Sugestii de preparare si pastrare

Ardeii iuti pot fi taiati în suvite si pusi la pastrare într-un borcan plin cu ulei de masline. Mai pot fi adaugate condimente dupa bunul plac. Alta sugestie de preparare este fierberea ardeilor timp de 20 de minute pâna se înmoaie. Apoi acestia sunt buni pentru a fi transformati într-un piureu ce poate fi pastrat la frigider timp de un an.

Pentru a obtine un otet cu aroma de chilli, umpleti o sticla cu ardei iuti, adaugati otet pâna la umplere, sigilati, iar dupa 2 saptamâni otetul poate fi consumat. Înaintea macinarii ardeilor în vederea obtinerii pudrei, acestia pot fi usor prajiti într-o tigaie. Atentie însa, caci daca ardeii se ard, gustul lor va fi amar.

Ardeii mai mari pot fi umpluti cu carne, orez sau alt amestec de legume. De fiecare data când lucrati cu ardei iuti, nu puneti mâna la ochi, la nas sau la gura. Dupa prepararea ardeilor, spalarea mâinilor si a tacâmurilor cu care ati lucrat este obligatorie.

De asemenea, cei care au pielea sensibila pot sa poarte mânusi de cauciuc când prepara ardei iuti.

Incoming search terms:

  • pasta de ardei iute
  • pasta de ardei iute pentru iarna
  • sos de ardei iute pentru iarna

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.