Aluat dospit

Printeaza

Aluat dospit

Se foloseşte pentru următoarele preparate: cozonaci, cornuri, pască, brânzoaice, gogoşi, savarine şi diverse prăjituri.

Ingrediente:Aluat dospit

  • 1 kg făină
  • 40-50 g drojdie
  • 2 pahare lapte
  • 200 g unt
  • ulei sau mărgărina
  • 4-5 ouă
  • 200-300 g zahăr
  • 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
  • vanilie sau rom
  • 1 vârf de cuţit sare

Mod de preparare:

Se cerne făina în momentul pregătirii (aluatul va fi mai pufos). Iarna, făina se aduce în bucătărie pentru a se încălzi.

Oricum, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduţ îndulcit puţin.

Separat, se bat ouăle întregi cu zahărul şi cu puţină sare, apoi se toarnă în mijlocul grămezii de făină.

Se pun coaja de lămâie rasă, vanilia şi romul şi se începe să se amestece încet cu mâna, ca să se absoarbă toată făina.

Dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă lapte. Se frământă şi se bate bine, iar atunci când se desprinde de pe mână şi de pe pereţii vasului, se adaugă treptat, frământându-se mereu, untul topit.

Aluatul se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă să crească într-un loc călduţ.

Timpul de creştere este 1-3 ore. După ce aluatul a crescut, se poate întrebuinţa.

Aluat dospit

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.