Actiunea anticanceroasa a consumului moderat de vin

Printeaza

In doze rezonabile, Vin_21poate avea efecte protectoare, prevenind riscul de cancer. Radicalii liberi sunt larg implicati în cancerogeneza si ei pot fi inhibati de polifenoli. Fibrele ar avea si ele o actiune anticanceroasa, dovedita cel putin pentru cancerele de colon si de rect. De asemenea, a fost demonstrat recent efectul preventiv al aspirinei în cancerele colonului si ale rectului, iar polifenolii, fibrele si aspirina sunt prezente în cantitate mare în vin.

Echipa profesorului Clifford, de la Universitatea din California, a condus în 1996 la Davis un studiu interesant pe animale de laborator susceptibile de a dezvolta în mod spontan tumori canceroase. Comparat cu grupul martor, hranit conform unui regim standard, 80% dintre animalele a caror alimentatie fusese îmbogatita cu un extract solid de vin (din care fusese eliminat alcoolul) au supravietuit fara sa dezvolte tumori mai mult de optzeci de zile, perioada în care ar fi trebuit teoretic sa moara de cancer.

Autorii subliniaza asadar ca o concentratie ridicata de compusi polifenolici în sânge, datorata unui consum moderat de vin, ar putea contribui la întârzierea aparitiei unor tumori canceroase.

Cautând molecule anticanceroase în nu mai putin de sase sute de plante, echipa profesorului Pezzuto, de la Universitatea din Illinois, a aratat actiunea benefica a unui polifenol, resveratrolul, gasit într-o leguma peruviana. Or, acest resveratrol este din abundenta prezent în pielita strugurilor si în vinurile rosii, rose si albe. Resveratrolul este activ în trei faze de cancer:

  • în prima faza, de debut, a tumorii, are un efect antioxidant si blocheaza mutatia ADN-ului celular;
  • în faza a doua, de „promovare” a celulei canceroase, întareste reactia imunitara si inhiba ciclooxigenaza, enzima care este un factor de crestere si de multiplicare a celulelor canceroase;
  • în faza a treia, de progresie tumorala, el împiedica proliferarea si diseminarea celulelor canceroase.

Studiul resveratrolului pe soareci a demonstrat îndeosebi eficienta lui în inhibarea dezvoltarii unui cancer de piele indus chimic. Asteptam, odata cu publicarea unor cercetari viitoare, confirmarea acestei actiuni anticanceroase la om.

Un prim studiu în acest domeniu a aparut în Statele Unite în ianuarie 1997 în Arhivele de medicina interna-, la subiectii care beau doua pâna la sase pahare de bauturi alcoolice pe saptamâna, riscul de a muri de un cancer scade cu 21-28% fata de cei care nu beau decât un pahar pe saptamâna sau mai putin.

 

 

1 comentariu

  1. De tinut minte asa ceva

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.