5 feluri de a prepara sparanghelul

Printeaza

SparanghelSparanghel cu lămâie şi sos de tarhon olandez

Pentru sosul de tarhon olandez, tăiaţi cubuleţe 100 g de unt nesărat, rece. Bateţi două gălbenuşuri mari cu puţină zeamă de lămâie, un cub de unt, sare şi piper şi fierbeţi-le în bain-marie până când obţineţi o compoziţie foarte groasă şi cremoasă. Adăugaţi restul de unt, câte un cub o dată, apoi continuaţi să amestecaţi până când sosul devine lucios şi gros.

Asezonaţi sare de mare, piper negru şi zeamă de lămâie, după gust, şi adăugaţi câteva frunze de tarhon proaspăt tocate. înăbuşiţi 2-3 minute 450 g de sparanghel curat în apă fiartă cu sare, până se înmoaie. Scurgeţi-l bine şi serviţi-l cu sosul olandez alături.

Ou fiert cu soldăţei de sparanghel

încingeţi cuptorul la 200°C (cuptor electrici/treapta 6 (cuptor cu gaz). Tăiaţi pe din două 8 felii de prosciutto şi înveliţi cu ele 16 tulpini de sparanghel. Aşezaţi sparanghelul pe o hârtie pergament unsă cu ulei, stropiţi cu puţin ulei de măsline şi măcinaţi pe deasupra piper negru.

Daţi totul la cuptor 10-12 minute, până când şunca devine crocantă, iar sparanghelul este fraged. între timp, puneţi 4 ouă mari într-o oală cu apă fiartă cu sare şi fierbeţi-le 4 minute. Serviţi ouăle fierte pe loc, pe farfurii calde,împreună cu soldăţeii de sparanghel.

Sparanghel tuns cu salată de fenicul

Feliaţi fin, pe diagonală, 8-10 tulpini de sparanghel curăţate, cu ajutorul unui feliator. în acelaşi mod, feliaţi un bulb de fenicul mediu, curăţat. Amestecaţi-le într-un castron. într-un bol mic puneţi laolaltă zeama de la o jumătate de lămâie, jumătate de linguriţă de muştar de Dijon, 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, jumătate de linguriţă de zahăr tos, sare de mare şi piper, după gust.

Puneţi deasupra feliile de sparanghel şi de fenicul şi amestecaţi bine. Acoperiţi şi lăsaţi să se răcească măcar 15-20 de minute. Adăugaţi în salată aproximativ 100 g de untişor fraged, un pumn de muguri de pin prăjiţi şi puţin parmezan ras şi amestecaţi uşor.

Frittata cu sparanghel, bacon şi brânză de capră

încingeţi la foc domol o lingură de ulei de măsline într-o tigaie medie, antiaderentă. Adăugaţi 100 g de bacon tăiat cubuleţe şi rumeniţi-l uşor. Puneţi deasupra un căţel de usturoi tocat mărunt, 250 g de sparanghel curăţat şi tăiat mare şi puţin cimbru. Prăjiţi totul 3-4 minute, până când sparanghelul se frăgezeşte. între timp, bateţi 4 ouă mari cu 2-3 linguri de smântână, 20 g de parmezan ras, sare şi piper.

Turnaţi compoziţia cu ou în tigaie şi amestecaţi încet, pentru a distribui ingredientele în mod uniform. Presăraţi deasupra 100 g de brânză sfărâmată de capră. Lăsaţi tigaia la foc mic, fără a amesteca, până când ouăle încep să se aşeze. Puneţi tigaia sub grătarul încins al aragazului, timp de 1-2 minute, până când este gata.înainte de servire, lăsaţi frittata să stea un minut.

Minitarte cu sparanghel şi somon afumat

Rulaţi 300 g de aluat pe o suprafaţă tapetată uşor cu făină, până când aluatul ajunge să aibă grosimea unei monede de 50 de bani, şi folosiţi-l pentru a căptuşi 6 forme de minitarte. Lăsaţi la rece cel puţin 30 de minute. înăbuşiţi în apă fiartă cu sare 200 g de sparanghel curăţat, timp de 2-4 minute, până când se frăgezeşte bine.

Scurgeţi-l, reîmprospătaţi-lîn apă rece cu gheaţă, scurgeţi-l din nou şi tăiaţi-l pe lung în bucăţi de 3 cm. încingeţi cuptorul la 200°C (cuptor electrici/treapta 6 (cuptor cu gaz]. Puneţi o folie de aluminiu peste fiecare formă şi daţi-le la copt 15-20 de minute. îndepărtaţi foliile şi mai lăsaţi-le 5 minute. Reduceţi flacăra la 190°C (cuptor electrici/treapta 5 (cuptor cu gaz). într-un castron, bateţi uşor 150 ml de smântână dulce şi un ou mare, cu puţină sare de mare şi piper negru.

In formele cu aluat, presăraţi 75 g de somon afumat bucăţele şi aşezaţi frumos sparanghelul pe deasupra. Turnaţi cu o lingură amestecul cu smântână, apoi presăraţi 20 g de brânză Cheddar rasă. Daţi-le la cuptor 15-20 de minute, până când sunt rumene şi coapte. Lăsaţi-le să se răcească puţin.

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.