Viticultura biologica si vinurile biologice
PrinteazaVITICULTURA BIOLOGICA – Notiunea de cultura biologica s-a nascut în Franta în 1932 si a fost reactivata în anii saizeci. Este nevoie de trei pâna la sapte ani pentru ca un sol sa fie acceptat pentru cultura biologica, timp în care reziduurile tratamentelor chimice din anii anteriori sa dispara complet din pamânt.
In 1966, Franta avea 106 108 hectare de cultura biologica, dintre care 4 738 de hectare cu vita-de-vie (fara a pune la socoteala terenurile în curs de conversie), repartizate în cincisprezece regiuni administrative din douazeci si doua.
Regiunile viticole biologice
Nr. crt. Regiuni Suprafata în bio-ha
1 Languedoc-Roussillon 1 628
2 Aquitania 1 100
3 Provence 905
4 Rhone-Alpes 247
5 Burgundia 207
6 Centru 130
7 Poitou-Charente 105
8 Pays de Loire 202
9 Midi-Pyrenees 71
10 Corsica 55
11 Alsacia 37
12 Champagne 27
13 Franche-Comte 15
14 Auvergne 7
15 Lorena 2
TOTAL 4 738 ha
Primele zece departamente producatoare
Nr. crt. Departament Hectare în bio
1 Gironde 920
2 Aude 531
3 Herault 630
4 Gard 451
5 Bouches-dti-Rhone 352
6 Vaucluse 301
7 Drome 150
8 Dordogne 180
9 Var 155
10 Cote d’Or 80
TOTAL 3 750 ha
Vinurile biologice
Cand vorbim despre vinurile biologice, ne referim fireste, la vinurile produse printr-o cultura biologica. Ele au suferit multa vreme de condescendenta viticultorilor traditionali si a profesidnistilor comertului cu vin. Treptat, ele au reusit sa uimeasca si sa se impuna, fiindca acum se obtin vinuri biologice foarte bune si chiar recolte alese.
Ele par a avea din ce în ce mai mult vântul în pânze. în Franta exista doar patru sute de viticultori care practica o cultura biologica; ei produc 260 000 hectolitri pe an, adica 0,5% din productia franceza (în 1993). Printre ei, se afla producatori prestigiosi pentru soiuri de renume: Vosne-Romanee, Coulee de Serant, Bonnezeaux, Chaume, Grand cru de Saint-Emilion, Nuits-Saint-Geor- ges etc.
Aceste vinuri „bio” sunt cu siguranta mai sanatoase si de foarte buna calitate. Ele se bucura acum de o cerere din ce în ce mai mare, în Franta si în strainatate. Piata lor este asadar în plina expansiune.