Viticultura biologica si vinurile biologice

Printeaza

Vin_7VITICULTURA BIOLOGICA – Notiunea de cultura biologica s-a nascut în Franta în 1932 si a fost reactivata în anii saizeci. Este nevoie de trei pâna la sapte ani pentru ca un sol sa fie acceptat pentru cultura biologica, timp în care reziduurile tratamentelor chimice din anii anteriori sa dispara complet din pamânt.

In 1966, Franta avea 106 108 hectare de cultura biologica, dintre care 4 738 de hectare cu vita-de-vie (fara a pune la socoteala terenurile în curs de conversie), repartizate în cincisprezece regiuni administrative din douazeci si doua.

Regiunile viticole biologice

 

Nr. crt.    Regiuni                                        Suprafata în bio-ha
1    Languedoc-Roussillon    1 628
2    Aquitania                                        1 100
3    Provence                        905
4    Rhone-Alpes                      247
5    Burgundia                                    207
6    Centru                                       130
7    Poitou-Charente                     105
8    Pays de Loire                      202
9    Midi-Pyrenees                        71
10    Corsica                                          55
11    Alsacia                                          37
12    Champagne                        27
13    Franche-Comte                       15
14    Auvergne                                           7
15    Lorena                                          2
TOTAL                                         4 738 ha

Primele zece departamente producatoare

Nr. crt.    Departament    Hectare în bio
1    Gironde                        920
2    Aude                        531
3    Herault                        630
4    Gard                        451
5    Bouches-dti-Rhone      352
6    Vaucluse                        301
7    Drome                       150
8    Dordogne                   180
9    Var                      155
10    Cote d’Or                      80
TOTAL                   3 750 ha

Vinurile biologice

Cand vorbim despre vinurile biologice, ne referim fireste, la vinurile produse printr-o cultura biologica. Ele au suferit multa vreme de condescendenta viticultorilor traditionali si a profesidnistilor comertului cu vin. Treptat, ele au reusit sa uimeasca si sa se impuna, fiindca acum se obtin vinuri biologice foarte bune si chiar recolte alese.

Ele par a avea din ce în ce mai mult vântul în pânze. în Franta exista doar patru sute de viticultori care practica o cultura biologica; ei produc 260 000 hectolitri pe an, adica 0,5% din productia franceza (în 1993). Printre ei, se afla producatori prestigiosi pentru soiuri de renume: Vosne-Romanee, Coulee de Serant, Bonnezeaux, Chaume, Grand cru de Saint-Emilion, Nuits-Saint-Geor- ges etc.

Aceste vinuri „bio” sunt cu siguranta mai sanatoase si de foarte buna calitate. Ele se bucura acum de o cerere din ce în ce mai mare, în Franta si în strainatate. Piata lor este asadar în plina expansiune.

VIn_8

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.