Vinul este cel mai bun remediu antistres

Printeaza

Vin_10In anul 1994, un studiu condus de Lipton a aratat ca o analiza a efectului bauturilor alcoolice în gestionarea stresului si în prevenirea depresiei a dus la o curba în U, cu alte cuvinte ca bautorii de apa (sau cei ce beau foarte putin) si bautorii excesivi sunt mai sensibili la stres. Numai bautorii moderati îsi gestioneaza bine (sau oricum mai bine) stresul si sunt mai rar subiectul unei depresii.

In anul 1979, o ancheta a cercetat pe un esantion de persoane motivatiile consumului de bauturi alcoolice. Raspunsurile sunau asa: beau bere pentru a-si potoli setea (mai ales când este cald), aperitive si digestive „pentru a face ca toata lumea”, vin ca însotitor al mesei (59%).

Este interesant sa notam ca nimeni nu a îndraznit sa spuna ca bea vin pentru actiunea sa euforizanta sau calmanta, cu alte cuvinte pentru efectele antistres, fiindca ar fi sunat prost.

Daca multi îndraznesc sa vorbeasca fara retinere despre propriile placeri hedoniste de iubitori ai vinului aratându-si cu mândrie pivnita, oamenilor le este totusi foarte greu sa recunoasca public ca beau vin si pentru a-si ridica moralul sau pentru a rezista la stres. Si totusi, vinul este cu adevarat un euforizant, un anxiolitic, un antidepresiv, ba chiar un sedativ hipnotic. Este vorba, oare, cu adevarat de niste efecte inavuabile (chiar rusinoase), care trebuie trecute sub tacere din respect pentru conveniente?

In fapt, unii au tendinta sa puna vinul pe acelasi loc cu drogul, vazând cu groaza în orice convivialitate bahica un fel de anticamera a alcoolismului. Ce medic ar îndrazni astazi sa prescrie unui pacient un consum moderat de vin pentru a se dezinhiba, pentru a-si spori încrederea în sine, pentru a fi mai putin anxios sau pur si simplu pentru a vedea viata, daca nu în roz, macar mai putin în negru?

Vinul este, totusi, acel „elixir social” care favorizeaza relatiile dintre oameni. Ar fi, oare, o crima sau cel putin neconvenabil sa recurgem la vin, când stim sa nu abuzam niciodata si sa evitam un exces de alcoolemie la volan?

In Franta, consumul de vin este foarte scazut. Nu ar fi, oare, si asta explicatia (sau cel putin una dintre ele) ca locuitorii acestei tari sunt tot mai posomorâti?

Medicii ar fi poate cei mai în masura sa reflecteze la acest lucru, în loc sa prescrie în fiecare an fara remuscari, spre fericirea industriei farmaceutice si spre nefericirea Asigurarilor sociale, 85 de milioane de cutii de tranchilizante, 22 de milioane de cutii de neuroleptice, 43 de milioane de cutii de antidepresive si 67 de milioane de cutii de somnifere, facând astfel din francezi cei mai mari consumatori de psihotrope din lume.

Un pahar bun de vin nu ar fi, oare, mai potrivit decât o capsula de produs chimic cu efecte secundare nedorite? Iar puritanii paranoici sa înceteze odata pentru totdeauna sa agite spectrul alcoolismului sordid si devastator care a terorizat secolul al XlX-lea!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.