Trucuri pentru un aluat perfect
PrinteazaPentru a obţine aluatul dorit, trebuie să respecţi câţiva paşi:
Aluatul sfărâmicios: Ingredientele folosite trebuie să aibă aceeaşi temperatură. Inlocuieşte oul întreg cu două gălbenuşuri. Aluatul se lucrează repede, ca nu cumva margarina sau untul să se topească.
Aluatul dospit: Foloseşte numai drojdie proaspătă. Aluatul trebuie lucrat mult şi vârtos cu mâna, pentru a deveni elastic (fereşte-l de curenţii de aer!). Dulciurile din aluat dospit se coc la căldură potrivită; altfel, se formează o crustă la suprafaţă şi rămân crude în interior.
Aluatul fraged: Ingredientele folosite trebuie să fie foarte reci. Apa se toarnă uşor, până când aluatul se desprinde de mână şi poate fi adunat sub formă de minge. Lasă-l să se odihnească la rece minimum o oră.
Blatul de tort: Din clipa în care începi să amesteci ingredientele, nu face nici o pauză, iar când aluatul e gata, bagă-l imediat la cuptor. Cerne făina de două ori, ca să fie bine aerisită. Prepară aluatul seara şi lasă-l la frigider până a doua zi (se va tăia mai uşor în felii).