Totul despre vinuri 5
PrinteazaPerioada dintre 1500 şi 1800 a fost o etapă de dezvoltare şi de aventură în istoria vinului. în America de Nord, Africa de Sud şi Australia a început să se cultive viţa-de-vie, în timp ce europenii îşi perfecţionau măiestria în a face vinuri dulci, spumante şi vinuri fortificate.
Descoperirea sticlei mai rezistente şi a dopului a revoluţionat păstrarea vinurilor. Acum, vinurile clasice din Europa puteau fi perfect maturate. Secolul XX a adus un progres tehnic major, atât în ce priveşte cultivarea viei cât şi în producerea vinului, în anii ’70 a devenit evident faptul că Lumea Nouă poate concura cu regiunile clasice europene în producerea vinului de înaltă calitate.
In acelaşi timp, producţia pe scară largă a provocat o scădere în calitate, dar în anii ’80 şi ’90 s-au înregistrat progrese tehnice. Noul mileniu a adus o calitate superioară.
Creatorul şampaniei, Dom irignon, a încercat mulţi ani să evite apariţia vinului spumant (bulele fiind considerate un :ident nedorit). în momentul în vinul spumant a început să fie la modă (el avea 60 de ani), cunoştinţele lui au devenit nepreţuite.
Când vinurile de Bordeaux au fost clasificate în 1855 (la ordinul lui Napoleon), cuvântul château, castel, nu avea o rezonanţă aparte. După aceea, prestigiul castelelor şi a domeniilor, ca de exemplu Margaux, a crescut simţitor.