Totul despre varza

Printeaza

Totul despre varzaVarza este foarte hrănitoare şi se poate consu­ma în stare crudă, murată sau gătită (fiartă, călită, la aburi). în stare gătită, varza pierde o parte din calităţile ei vindecătoare, pentru că se pierd unele substanţe minerale sau vitamine. Din acest motiv, ca remediu tradiţional se recomandă mai ales folosirea verzei în stare crudă sau murată. Plantele aromate care se potrivesc cu varza sunt mărarul, chimenul, cimbrul, dafinul, piperul.

Varza conţine: provitamina A, vitaminele A, C, B1, B2, PP, amidon, protide, rezine, sulfat de potasiu, oxizi de diferite substanţe minerale, sodiu, potasiu, magneziu, fier, cupru, clor, antioxidanţi, glucozinolaţi (substanţe care  fac din varză un remediu anti cancerigen).

Soiuri de varza

Varza albă

Este cea mai răspândită şi cel mai mult folosită în bucătărie. Are o căpăţână densă, cu frunze alb- gălbui-verzui. De obicei, frunzele sunt mai verzui la exterior. Poate fi preparată în orice fel, prin fier­bere, prăjire, călire, coacere, la aburi.

Varza roşie

Este de obicei mai îndesată decât varza albă, are culoarea roşie. Intensitatea culorii depinde de concentraţia de antociani şi de concentraţia în azot şi potasiu a solului în care creşte. Este foar­te recomandată în afecţiunile bronho-pulmonare, laringite, astm, litiază urinară. Face pafae din aceeaşi familie a Cruciferelor, ca celelalte soiuri, dar spre deosebire de acestea este mult mai bo­gată în Vitamina C şi în antociani – pigmenţii roşii care au un rol deosebit în hrănirea celulelor din sistemul nervos central. Din acest motiv, varza roşie este indicată în afecţiunile degenerative ale sistemului nervos – mai ales în Boala Alzheimer. Pentru aceasta este recomandat să se consume pe o perioadă mai mare de timp salată de varză roşie proaspătă, stropită cu ulei de măsline şi zea­mă de lămâie.

Mai mult decât varza albă, varza roşie ajută în scăderea febrei provocate de răceli şi gripe. Var­za roşie susţine sistemul imunitarîn perioadele în care este încercat de aceste afecţiuni, îl întăreşte şi îl ajută să le depăşească.

Mai are o calitate varza roşie, deosebit de uti­lă celor care suferă de alergii: îmblânzeşte crizele şi manifestările alergice, ajutând sistemul imunitar să se adapteze mai uşor la alergenii externi. Din acest motiv, se recomandă salatele de varză roşie, proaspătă sau murată, mai ales în perioadele spe­cifice anumitor alergii.

Sirop de varza rosie:

  • 1500ml suc proaspăt de varză roşie
  • 3 g şofran
  • 250ml miere de albine

Se pun toate ingredientele la foc potrivit şi când amestecul începe să fiarbă, se reduce focul. Se lasă să fiarbă până când siropul se îngroaşă. Se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi pentru tratarea bronşitelor, astmului şi guturaiului. Este foarte efi­cace şi în tratarea ascitei care însoţeşte ciroza, dar şi în înlăturarea edemelor cardiace şi renale.

Varza chinezeasca

Se cultivă mai ales în China şi Japonia, dar se întâlneşte şi la noi în ţară, mai ales în Transilva­nia. Varza chinezească are o formă alungită, între 20 – 45cm. Frunzele au nervura principală foarte pronunţată şi albicioasă la culoare. Varza chine­zească are un gust mai picant.

Varza creaţă

Se mai numeşte şi varză nemţească fiind foar­te apreciată în zona central europeană. La noi în ţară este cultivată mai ales în Banat şi Transilvania, în zonele locuite de populaţie nemţească. Acest soi de varză are căpătâna mai puţin densă decât soiul comun, frunze creţe cu gust dulceag, foarte apreciat în salate.

Sucul proaspăt de varză

Se obţine prin stoarcerea frunzelor proaspete de varză cu un storcător electric. în absenţa aces­tuia se poate rade varza pe răzătoarea cu ochiuri mici şi apoi aceasta se stoarce printr-un tifon. Pentru a obţine un gust mai bun, se adaugă, eventual, 1 morcov. Sucul de varză trebuie consumat imediat după stoarcere.

 Varza murata

Varza murată nu este atât de bogată în vita­mine ca cea proaspătă, dar are în schimb, aceleaşi minerale şi fibre alimentare care ajută digestia. Varza murată îmbunătăţeşte digestia grăsimilor şi a proteinelor. Poate fi oricând o garnitură perfectă pentru carnea grasă de porc. Este cu atât mai bine­venită cu cât este în stare proaspătă şi nu călită. Varza murată este un remediu eficace pentru tratarea alcoolismului. în acelaşi scop se foloseşte şi zeama de varză murată – moarea. Cercetările medicale din ultimii ani au scos la iveală faptul că în acele regiuni în care se consumă des varză murată îmbolnăvirile de anumite forme de cancer sunt foarte rare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.