Totul despre pizza: Ingrediente si tehnici

Printeaza

Totul despre pizzaFăina. Pentru aluatul de pizza se foloseşte faina de grâu tip „000″, deoarece din ea se rea­lizează cu uşurinţă un aluat moale şi elastic. De asemenea, se poate folosi faină specială pentru pizza, care este realizată prin amestecarea mai multor tipuri de faină.

Apa. Temperatura apei este importantă deoarece aceasta influenţează durata dospirii aluatului. O apă foarte rece, mai ales iarna, va împiedica creşterea acestuia; dimpotrivă, apa prea caldă va determina o creştere excesivă a aluatului, care-şi va pierde din elasticitate.

Drojdia. Drojdiile sunt microorganisme vii care produc gazele necesare dospirii. Pentru pizza făcută în casă este recomandată drojdia proaspătă de bere, care are însă o perioadă de valabilitate foarte scurtă. Ca alternativă, se poate folosi drojdia uscată (granule), ce va fi dizolvată (ca şi drojdia proaspătă, de altfel) în apă călduţă înainte să fie adăugată în faină.

Roşiile. Reprezintă un ingredient clasic pentru pizza. In reţeta tradiţională, roşiile decojite se pasează, se condimentează cu ulei de măsline, sare, piper şi oregano, apoi com­poziţia obţinută se întinde pe suprafaţa alua­tului înainte ca acesta să fie băgat la cuptor. Se recomandă adăugarea unei linguriţe cu zahăr ca să se atenueze gustul acru al compoziţiei, în timpul verii, sosul poate fi înlocuit cu roşii proaspete tăiate cubuleţe.

 

Ingrediente pentru 500 g aluat pentru pizza:

  • 400 g faină albă „000″
  • 200 ml apă
  • Vi cub drojdie de bere
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriţă zahăr
  • sare

 

Cum se preparare:

Din aceste ingrediente se poate obţine fie baza unei pizze tradiţionale, fie o foarte gus­toasă pizza pufoasă.

Pizza subţire. Dizolvă drojdia sfărâmată în apă călduţă. Adaugă un praf de sare, zahărul şi uleiul de măsline; amestecă energic cu o lingură şi toarnă peste faina aşezată în formă de fântână.

Fământă bine aluatul, strânge-l în formă de bilă, presară-l cu faină şi pune-l într-un catron tapetat cu faină. Lasă-l circa 2 ore să crtască, apoi împarte-1 în numărul de porţii dcrite. Modelează-le şi pe acestea în formă de biă, acoperă-le cu un şervet şi lasă-le să mai crească o oră.

Pizza pufoasă. Procedează la fel ca la aluatul pentru pizza subţire şi, când ai obţinut aliatul, întinde din el o foaie subţire de 1/2 cm, aşaz-o într-o tavă unsă cu ulei şi las-o la crescut încă 20-30 de minute, apoi pune toppingul şi da pizza la cuptor.

 

Variante pentru aluatul de coacere:

Poţi adăuga aluatului un gălbenuş, obţinând a;tfel, prin coacere, un aluat de culoare aurie mai axentuată şi o bază mai crocantă pentru pizza. Se pot obţine diverse variante ale aluatului ce bază pentru pizza, adăugând câte 150 g de cartofi fierţi şi pasaţi pentru fiecare 500 g de făină. Acest aluat este foarte bun pentru pizza şi focaccia prăjite în tigaie.

Sarea în cantitate mare împiedică dospirea aluatului. Adaugă 1 lingură de malţ sau puţin zahăr pentru a favoriza creşterea aluatului şi pentru a-i conferi o aromă deosebită.

Pentru o pizza integrală, amestecă 500 g de faină integrală, 25 g drojdie proaspătă, 2 linguri ulei de măsline şi sare. Frământă 10 minute, adăugând apă cât cuprinde pentru obţinerea unui aluat neted, care se desprinde uşor de pe planşetă. Strânge-1 în formă de bilă şi lasă-1 la crescut o oră şi jumătate într-un loc călduţ.

 

Pofta buna!

 

 


 

poate te intereseaza si:

 

Pizza cu bacon si mozzarella

Pizza cu bacon si mozzarella

Pizza cu bacon si mozzarella din: faina, bere, drojdie, zahar, sare, sos de pizza, bacon, ardei, ananas, mozzarella.   Ingrediente: Pentru aluat: 2 cani faina 1 cana de bere 1 pachet de drojdie putin zahar 1 varf de cutit de sare Pentru topping: 1 ceasca sos de pizza 1 pachet de bacon 1 ardei gras […]

Pizza la tigaie cu mozzarella

Pizza la tigaie cu mozzarella

Pizza la tigaie cu mozzarella din: faina, drojdie, sare, ulei de masline, apa, sos de pizza, mozzarella. Ingrediente aluat: 2 cani faina ⅛ lingurita de drojdie 1 lingurita de sare 1 lingura ulei de masline ¾ -1 cana de apa Topping: 1 lingura ulei de masline ½ ceasca sos de pizza 1 cana mozzarella maruntita […]

 

Pofta buna!

 

Incoming search terms:

  • totul despre pizza

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.