Tort de ciocolata cu portocale

Printeaza

O reteta de tort de ciocolata cu portocale din: ciocolata neaga, unt, suc de portocala, coaja de portocala, oua, zahar, esenta de vanilie, faina si smantana.

Ingrediente:Tort de ciocolata cu portocale

  • 400 g ciocolata neagra amaruie
  • 250 g unt
  • 120 ml suc de portocala
  • coaja de la 1 portocala
  • 6 oua
  • 120 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie (sau 2 pliculete de zahar vanilat)
  • 120 g faina

pentru glazura:

  • 300 g ciocolata neagra amaruie
  • 300 ml smantana dulce

pentru decor:

  • 1 portocala
  • 200 g zahar

 

Mod de preparare:

Fierbi feliile de portocală timp de 5 minute. Arunci apa şi o înlocuieşti cu o cană de apă proaspătă şi 200 g de zahăr. Fierbi portocalele în sirop, timp de aproximativ 10-15 minute, la foc mic. Scoţi feliile de portocală din sirop şi le pui la scurs pe un grătar.

Pregăteşti blatul: Incălzeşti cuptorul la 160 de grade. Intr-un vas, pe bain-marie, pui la topit ciocolata ruptă bucăţi, untul tăiat în bucăţi, coaja de la o portocală şi sucul de portocale. Amesteci până se omogenizează într-o masă de ciocolată fluidă şi tragi vasul deoparte, să se răcească. Baţi ouăle cu zahărul, esenţa de vanilie sau zahărul vanilat şi un vârf de cuţit de sare, până când granulele de zahăr se topesc şi ouăle sunt bătute spumă.

Incorporezi ouăle în ciocolata topită şi răcită. Adaugi făina şi o încorporezi uşor cu ajutorul unei spatule. Tapetezi fundul unei forme de tort cu pereţi detaşabili, cu hârtie de pergament. Dacă nu foloseşti o formă teflonată, ungi forma cu ulei şi o pudrezi cu cacao pe interior. Torni coca în formă şi o introduci la cuptor (la 160 de grade Celsius) pentru 25-30 de minute. Verifici după 25 minute cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată din blat, înseamnă că e copt. Scoţi forma de copt şi laşi blatul să se răcească în ea.

Pregăteşti glazura: Rupi ciocolata bucăţi şi o pui într- un vas termorezistent. Pui smântână dulce la fiert, la foc mic, într-un alt vas. Torni smântână dulce fierbinte peste ciocolată. Omognizezi bine cu ajutorul unei spatule.

Montezi tortul: Scoţi blatul răcit din formă. Intinzi o hârtie de aluminiu, suficient de mare, cât să cuprindă bla¬tul şi chiar mai mare. Aşezi un bol cu fund plat, cu gura în jos. Poziţionezi blatul, cu tot cu fundul formei de tort sau pe o farfurie, peste bol. Torni glazura de ciocolată peste blat şi o nivelezi uşor cu o spatulă.

Dacă glazura este prea fluidă, o poţi turna în mai multe etape. Laşi glazura să se răcească şi decorezi tortul cu rondele de portocală confiată. Laşi tortul la rece, dar nu la frigider, pentru 2 ore înainte de servire. Tortul se poate păstra la frigider, dar trebuie scos cu o oră înainte de servire.

Tort de ciocolata cu portocale

Tort de ciocolata cu portocale

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.