Tort cu nuci

Printeaza

O reteta delicioasa de tort cu: mere, faina, zahar, unt, oua, stafide, nuci, praf de copt, condimente, vin alb dulce.

Ingrediente:

  • 1,5 kg mere ionatane
  • 450 g făină
  • 225 g zahăr
  • 200 g unt
  • 4 ouă
  • 200 g stafide aurii
  • 150 g nuci
  • 1 praf de copt
  • 1 linguriţă cu amestec de condimente (scorţişoară, coriandru, nucşoară, ghimbir, ienibahar, cuişoare)
  • 400 ml vin alb dulce

Ingrediente décor:

  • 2 mere roşii
  • 50 g unt
  • 3 linguri de zahăr

 

Mod de preparare:

Fierbi vinul, la foc mic, până scade la o treime din volum, apoi îl laşi la răcit. Cureţi merele de coa­jă şi sâmburi, tai jumătate din ele cubuleţe şi le că­leşti cu o bucăţică de unt şi 100 g zahăr, ameste­când mereu, până scade zeama, apoi le dai deo­parte. Restul merelor le dai prin răzătoarea mare, le amesteci cu restul de zahăr şi le laşi la macerat.

Separat, aşezi, într-un castron mare, făina cernută cu praful de copt, condimentele aroma­te, merele rase cu tot cu zeamă, untul moale, me­rele cubulefe călite şi ouăle bătute. Amesteci uşor. Adaugi vinul dulce, stafidele, nucile zdrobite şi amesteci uşor.

Torni compoziţia într-o tavă de tort detaşa­bilă unsă cu unt şi o laşi la copt circa o oră. Du­pă testul cu scobitoarea, desfaci inelul detaşabil al formei şi aşezi tortul pe un grătar, la răcit.

Pentru decor, tai merele felii subţiri, le în­depărtezi căsuţa cu sâmburi şi le căleşti, în unt to­pit, pe ambele feţe. Când sunt aproape călite, pre­sari peste ele zahăr şi le mai întorci în tigaie până se topeşte zahărul, apoi le iei de pe foc .

Când se mai răcoresc, le aşezi pe suprafaţa tortului, înainte de a se întări untul.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.