Tort cu mure, nuci si crema de vanilie

Printeaza

Tort cu mure, nuci si crema de vanilie din: mure, unt, zahar, oua, scorţişoară pudră, coajă de lămâie, făină, praf de copt, nuci, zahăr vanilat, amidon, lapte, frişcă, esenţă de vani­lie, gelatină, întăritor pentru frişcă, frişcă lichidă, cicolata amaruie.

Tort_cu_mure_nuci_si_crema_de_vanilie

Ingrediente:

  • 350 g mure
  • 200 g unt
  • 150 g zahăr
  • 4 ouă
  • 1/2 linguriţă scorţişoară pudră
  • 1 vârf cuţit coajă de lămâie rasă
  • 100 g făină
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 200 g nuci măcinate
  • 1 plic zahăr vanilat

Pentru cremă:

  • 6 gălbenuşuri
  • 100 g zahăr
  • 3 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 100 ml frişcă
  • esenţă de vani­lie
  • 15 g gelatină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 plic întăritor pentru frişcă

Pentru crema de ciocolată:

  • 200 ml frişcă lichidă
  • 200 g ciocolată amăruie

Pentru decor:

  • 100 ml frişcă lichidă

Mod de preparare:

Baţi untul moale lăsat la temperatura camerei, îm­preună cu zahărul, până obţii o cremă spumoasă, după care adaugi ouăle, unul câte unul. Inglobezi scorţişoara, esenţa şi coaja de lămâie, apoi făina, amestecată cu praful de copt şi cu nucile măcinate.

Ungi cu unt o formă de tort cu diametrul de 24 de cm, torni jumătate din compoziţie, iar peste aceasta pui murele. Peste mure torni şi restul de compoziţie. Nivelezi şi dai la cuptor să se coacă pentru apro­ximativ 50 de minute.

Scoţi blatul şi îl laşi să se răcească complet. între timp, baţi frişca împreună cu zahărul vanilat şi cu întăritorul de frişcă, până se întăreşte. Tai blatul în două.

Pentru crema mixezi gălbenuşurile cu zahărul, până se albesc. Adaugi amidonul şi omogenizezi. Torni apoi laptele călduţ, amestecând uşor. Pui vasul pe foc mic şi amesteci din când în când, până începe să se îngroaşe compoziţia (fără să dea în clocot).

Dai vasul deoparte şi laşi la răcit, amestecând din când în când, să nu se formeze pojghiţă. Acoperi crema c.u o folie de plastic. In budinca răcită încorporezi frişca bătută, apoi adaugi esenţă de vanilie, după gust.

Hidratezi gelatina în 50 ml apă pentru 10 minute, apoi o încălzeşti pe baie de aburi şi amesteci uşor până se omogenizează.

O laşi să se răcească puţin şi o adaugi peste crema de vanilie. Pui unul dintre blaturi pe platou, în interi­orul unui inel, torni crema de vanilie, apoi aşezi cel de-al doilea blat (eu am pus blatul cu partea care a fost pe tavă, în sus, pentru a avea o suprafaţă cât mai dreaptă).

Laşi tortul în frigider pentru 2-3 bre sau peste noapte. înainte de a desface inelul, treci cu grijă de jur-împrejur cu un cuţit, pentru a dezlipi marginile.

Pentru cremă de ciocolată mărunţeşti ciocolata neagră. încălzeşti frişca lichi­dă până la punctul de fierbere, adaugi ciocolata şi amesteci până obţii o cremă omogenă.

O laşi să se răcească puţin şi o torni peste tort, lă­sând să curgă uşor peste margini. Mixezi frişca lichi­dă cu ciocolata topită şi răcită şi decorezi tortul după imaginaţie.

Tort cu mure, nuci si crema de vanilie

Tort_cu_mure_nuci_si_crema_de_vanilie

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.