Tipuri de whisky scotian din tinuturile nordice Highlands

Printeaza

Whisky17In partea cea mai nordica a Scotiei, de la comitatul Wick pâna la Inver-ness, whisky-urile sunt medii ca tarie, sunt mai degraba seci si sunt mai blânde. Aroma lor nu este niciodata prea puternica, desi uneori aminteste de pamânt si are un iz de fenol. Aceste bauturi distilate ofera si o gama de arome proaspete si de fructe, cu iz pronuntat de mirodenii sau citrice si lasa un gust de afumatura.

BALBLAIR

Printre cele mai vechi distilerii din Highlands-ul de Nord se numara si Balblair. Anumite persoane îi plaseaza originile în 1749, dar în realitate constructia localurilor si fundatia fabricii au fost realizate în 1790 si se datoreaza lui John Ross. Intreprinderea este foarte bucuroasa sa îsi deschida portile vizitatorilor, permitându-le sa asiste la toate fazele de fabricatie. Whisky-ul Balblair are o culoare aurie intensa si o aroma usoara, de mirodenii, cu un usor iz de malt; gustul lui este sec si curat, usor aspru. Versiunea de 16 ani are un gust puternic afumat.

Whisky-urile Balblair sunt exportate în mare masura în strainatate, mai ales versiunile de 5 si 10 ani. Piata interna prefera în special selectiile Gordon si MacPhail: dintre acestea, sunt foarte cunoscute Balblair Elements si versiunea Connoisseurs Choice, foarte apreciata si în Italia.

GLENMORANGIE

Regiunea nordica a Highlands-ului este caracterizata de coaste dantelate si salbatice, favorizate de o clima nu foarte aspra datorita Curentului din Golf. Una dintre cele mai celebre si bogate întreprinderi din Highlands-ul de Nord este Glenmorangie. Distileria se afla pe Tain, pe coasta meridionala a Dornoch Firth, într-o localitate unde se pare ca se producea bere înca din Evul Mediu.

Acest lucru ar fi confirmat de faptul ca, în anul 1843, fratii Mathieson au început sa produca primele whisky-uri Glenmorangie în interiorul unei foste brewery (braserii). Cincizeci de ani mai târziu fabrica a fost conectata la linia feroviara prin intermediul unei linii private, care facilita aprovizionarea cu materii prime, cu avantaje comerciale importante. Astazi firma propune numeroase varietati deosebite de whisky. Dintre acestea, mentionam sticla milesima datând din 1971, Glenmorangie Elegance, si versiunea de 12 ani, care poarta denumirea Millennium Malt.

Traditie îndelungata, calitate exceptionala Fabrica numara 16 angajati, numar prestabilit si constant, conform unei lungi traditii care coboara pâna acum 150 ani, în virtutea careia este cunoscuta drept „distileria celor 16 oameni”. Caracteristicile acestui whisky au fost mult influentate de o vasta restructurare a localurilor efectuata în jurul anului 1880, an în care au fost instalate alambicurile cu gât de lebada (înalte de peste 5 metri), folosite pâna astazi. Selectia este severa: doar o treime din bautura distilata ajunge la maturitate. In plus, Glenmorangie a fost printre primele distilerii care au folosit serpentine cu vapori în propriile alambicuri, pentru a optimiza separarea alcoolului de reziduuri.

Acest sistem, adoptat apoi de alte fabrici, evita încalzirea excesiva a distilatului, necompromitându-i, astfel, calitatea. In fine, pentru a obtine excelenta ce distinge produsele lor, întreprinderea selectioneaza atent materiile prime folosite, toate de cea mai buna calitate. Glenmorangie este de culoare galben pal si are o aroma de fructe cu iz de caramel si turba. Gustul este destul de sec, foarte echilibrat, cu iz de condimente si malt, dar totodata cu o aroma de lemn afumat.

Versiunea de 18 ani, comercializata în 1990, petrece ultima etapa a învechirii în butii din stejar american învechit timp îndelungat. Orzul Rosshire uscat la foc de turba îi da o senzatie placuta de afumatura.

DALMORE

Dalmore a fost produs de distileria cu acelasi nume, construita în anul 1839 de fratii Mackenzie peste ruinele unei mori care data din secolul al XVII 1-lea. Se ridica în centrul unei zone unde se cultiva orz, care da spre Cromarty Firth, canalul care separa asa-zisul „Pamânt tare” (terrafeima) al lui Ross de o peninsula botezata impropriu Black Isle (Insula Neagra). Aceasta regiune a fost în trecut teatrul unor conflicte sângeroase între clanuri, termen gaelic care înseamna „familie” în mod generic si, în sens mai larg, „stirpe”.

Capeteniile lor aveau puteri aproape nelimitate si dominau teritorii foarte întinse. Un fel de terasament natural gazduia „consiliile de razboi” ale locuitorilor din regiunile înalte din nord care încercau sa îsi uneasca fortele pentru a se opune apropierii clanurilor rivale, care proveneau din Highlands-ul de Centru. Locatia distileriei a favorizat comertul pe mare cu bauturile produse, caruia i se alatura repede distributia pe cale ferata, datorita unei linii care ajungea pâna în interiorul fabricii. Fundamentala pentru calitatea bauturilor distilate a fost obtinerea drepturilor exclusive referitoare la folosirea apelor fluviului Averon, provenind din Loch Gildermory, si exploatarea zacamintelor de turba de calitate înalta. Dalmore este de culoare ambrata închisa; aroma sa, foarte moale, daruieste importante note de fructe, precum si iz de afumatura. La gust este plin, sec, cu iz pronuntat de turba si malt. In anul 2001, versiunea de 21 de ani si-a adjudecat medalia de aur la International Wine and Spirit Competition (Competitia Internationala de Vinuri si Bauturi Spirtoase).

TEANINICH

Distileria care produce Teaninich se ridica putin mai încolo de Dalmore, în Rosshire,  regiune dedicata traditional distilarii clandestine. Fondata în anul 1871 de Hugh Munro, în 1898  a fost achizitionata de o firma de intermediari de bauturi alcoolice care are sediul în Aberdeen.  A fost una dintre primele fabrici care s-a dotat cu instalatie electrica, inovatie care i-a permis  dublarea productiei în scurt timp. In anul 1962 a introdus o a doua pereche de alambicuri,  urmate de alte 6 distilatoare în anul 1971, an în care a fost construita o noua aripa a cladirii.

Cu toate acestea, o criza economica de neocolit a fâcut-o sa-si închida portile în 1985. In anul 1991  s-a redeschis si noua sa productie de single malt dateaza din 1992. O mare parte din productie este  destinata whisky-ului blended, în special Johnnie Walker. Teaninich are o culoare aurie intensa cu  reflexe de portocaliu si o aroma plina, de citrice (în special de bergamota). Gustul dulce lasa în  urma arome usor sarate si urme de iod.

GLEN ORD

Aproape de orasul Muir of Ord, în peninsula Black Isle, se ridica distileria Glen Ord, numita a origini Ord Distillery. Fondata în 1838 de Robert Johnstone si David McLennan acolo unde intr-un timp activa o distilerie clandestina, fabrica a înregistrat de-a lungul timpului diferite schimbari ale conducerii, precum si câteva schimbari ale proprietarilor. Un impuls important s-a înregistrat în anul 1966, când au fost marite câteva localuri si a fost triplata productia. Primul whisky îmbuteliat al fabricii a fost numit Glenordie. Glen Ord este o bautura alcoolica tare de culoare galben pal cu nuante de auriu, care are o aroma foarte pronuntata de fructe, delicata si proaspata, în care se simte un iz de iarba- neagra si de lemn; gustul sau este usor si moale, cu un parfum pronuntat de citrice si condimente, si lasa în gura un gust mai degraba sec.

CLYNELISH

Distileria care produce Clynelish este situata într-o zona foarte sugestiva în partea de nord-est a Highlands-ului de Nord. Destinata initial producerii berii, Clynelish a fost transformata în distilerie de bauturi spirtoase în anul 1820, însa doar în 1912 societatea si-a luat denumirea actuala. De fapt numele initial, Brora, acelasi cu al localitatii unde se afla fabrica, a fost folosit de o distilerie independenta construita pe marginea Clynelish înspre jumatatea anilor douazeci.

Acest single malt, cu gust dulce si usor afumat si cu iz de turba, este utilizat în special pentru realizarea whisky-ului blended, în special a lui Johnnie Walker. Caracteristica aroma de turba face ca versiunea de 14 ani sa fie foarte asemanatoare whisky-ului din insula Islay. Mai exista si o editie rara de 12 ani numita „a campionului”, care ajunge la 61 grade.

OLD PULTENEY

Distileria Old Pulteney, cea mai nordica din toata Scotia (cu exceptia insule¬lor), a fost fondata în 1826 aproape de ruinele castelului Oliphant, în apropierea oraselului Wick, capitala heringului marinat, care este si punct de plecare pentru excursii foarte interesante în natura. Se crede ca fondatorul sau, James Henderson, desfasurase pâna atunci în mod ilegal activitatea de distilare într-un baragan din centrul tarii.

Amprenta marii

Zona în care se afla fabrica, ai carei angajati erau în trecut pescari, pentru un timp nu a fost accesibila decât pe mare, astfel ca pe mare era transportat orzul necesar producerii whisky-ului, devenind astfel foarte puternic impregnat de mirosuri marine. Aproape toata productia Old Pulteney este destinata blended-ului, în special Ballentine, desi anumite versiuni foarte prestigioase au fost îmbuteliate si comercializate.

Dintre acestea, amintim versiunea de 12 ani, de o culoare de chihlimbar foarte luminoasa, care are o aroma dulce, putin condimentata, cu iz de fructe si de angelica si cu un gust pronuntat de turba, usor afumat si cu miros de mare. Fabrica produce un single malt numit „Manzanilla del Nord” datorita aromelor speciale care amintesc de tipul omonim de Sherry, sec si aromat.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.