Terina cu castane si merisoare

Printeaza

Terina cu castane si merisoare din: merisoare, zahar, unt, pastarnac, unt, ceapa, salvie, castane, alune de padure, pesmet, macis si oua.

Ingrediente:

  • 500 g de merisoare proaspete sau decongelate
  • 175 g de zahar
  • 1 lingura de unt, plus extra pentru uns
  • 550 g de pastarnac, alege radacini lungi si subtiri, curatate si taiate in jumatate pe lung

pentru compozitia de castane:

  • 1 lingura de unt
  • 3 cepe, tocata
  • 15 g salvie, tocata
  • 200 g de castane fierte sau coapte
  • 200 g alune de padure
  • 100 g pesmet
  • 1/2 lingurita de macis
  • 2 oua mari, batute

 

Mod de preparare:

Pentru amestecul de castane, topeşte untul într-o tigaie mare nonaderentă, adaugă cepele şi lasă-le pe foc 10-15 minute până se înmoaie. Pune salvia în tigaie timp de 1 minut, apoi mută totul într-un bol. Pasează mărunt castanele într-un robot de bucătărie, apoi transferă-le în bolul cu ceapă.

Repetă aceşti paşi şi pentru alune. Adaugă în bol pesmetul, măcişul, ouăle, 1 linguriţă de sare şi puţin piper, apoi amestecă totul foarte bine. Pune merişoarele şi zahărul într-o crăticioară şi lasă-le să fiarbă 8-10 minute la foc mare. Zahărul se va topi, iar merişoarele vor deveni suculente şi lipicioase.

Lasă-le deoparte să se răcească. Unge cu unt o formă de cozonac de 900g, tapetează cu hârtie de copt baza şi laturile mici, apoi unge-o şi pe aceasta. Adu la punctul de fierbere o cratiţă mare cu apă în care ai presărat puţină sare. Pune păstârnacul şi lasă-l să fiarbă 3 1/2 minute. Scurge bine. Din capătul mai subţire, taie pe lung fâşii de păstârnac cât lăţimea tăvii de cozonac.

Continuă să tai fâşii pe dimensiunea potrivită, dar nu le pune încă în formă. Dacă îţi mai rămân resturi de păstârnac, toacă-le grosier şi amestecă-le în compoziţia cu alune. Incinge cuptorul la 180°C/gaz 4. Unge păstârnacul tăiat cu 1 lingură de unt şi miere, apoi aşază-l pe fundul formei.

Pune deasupra o treime din compoziţia de alune – presează bine şi nivelează. Toarnă deasupra jumătate din cantitatea din sosul de merişoare. Adaugă restul de compoziţie cu alune şi presează ca mai înainte. Acest pas se poate face cu 24 de ore înainte, acoperind forma şi ţinând-o la rece. Când vrei să o găteşti, acoper-o cu folie de aluminiu şi dă-o la cuptor timp de 1 oră.

Toarnă apă peste restul de merişoare până obţii un sos mai lichid. Trece cu cuţitul pe marginile formei pentru a desprinde terina, apoi răstoarn-o pe un platou. Serveşte feliile cu sos de merişoare.

Terina cu castane si merisoare

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.