Tarta cu prune uscate si caramel

Printeaza

Tarta cu prune uscate si caramel din: faina, unt, oua, zahar, lapte, prune, lamaie.

Ingrediente:Tarta_cu_prune_uscate_si_caramel

Pentru blat:

  •  75 g făină (până la 100 g, pentru a putea lucra aluatul)
  •  60 g unt
  •  1 gălbenuş
  •  30 g zahăr pudră
  •  1 lingură lapte

Pentru umplutură:

  •  250 g prune uscate
  •  20 g zahăr pudră

Pentru cremă:

  •  300 ml lapte
  •  125 g zahăr tos
  •  3 gălbenuşuri
  •  1 lingură făină
  •  coaja de la o lămâie sau esenţă de lămâie/esenţă vanilie

Pentru caramel:

  • 250 g zahăr tos
  • 250 ml apă
  •  1 linguriţă zeamă de lămâie

 

Mod de preparare:

Pregăteşti crema cu o zi înainte sau cu cel puţin 8-10 ore înainte. Pui într-o oală laptele, zahărul şi coaja de lămâie, apoi le amesteci şi le pui să fiarbă la foc mic câteva minute.

Intr-un castron pui cele 3 gălbenuşuri cu o lingură de făină. Amesteci totul.

Din compoziţia de lapte cu zahăr iei un polonic şi-l adaugi în castron, amesteci şi adaugi apoi şi restul de lapte. Amestecul format îl pui în vasul în care ai fiert laptele şi-l aşezi pe foc mic. Amesteci până se formează o cremă gălbuie şi lucioasă. O laşi la rece cel puţin 8-10 ore, dar cel mai bine o zi.

Pentru blat, freci untul cu zahărul pudră, adaugi gălbenuşul şi făina. Frămânţi amestecul. Dacă nu se leagă, torni laptele sau apă. Formezi aluatul sub formă de bilă, îl acoperi cu o folie de plastic şi îl laşi la frigider timp de 20 de minute.

Pentru umplutura, pui prunele în apă fierbinte, până se umflă şi se înmoaie (aproximativ 7-8 minute). Le scoţi, le ştergi şi le dai la cuptor, la 180 de grade Celsius, presărate cu zahăr pudră, pentru 5-6 minute.

Pregăteşti caramelul aşa: in 250 ml apă torni zahărul şi o linguriţă zeamă de lămâie. Laşi la fiert până se caramelizează şi se face auriu (nu maro!). Dai la răcit, apoi desprinzi cu mâna, (ridici) din caramel, fire subţiri şi formezi un ghem sau cum preferi.

Intinzi blatul în tava de tartă unsă. O introduci în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, pentu 20 de minute. O laşi să se răcească. Intinzi crema, apoi aşezi prunele. Pe deasupra pui ghemul de fire de caramel răsfirat, astfel încât să acopere toată suprafaţa.

Tarta cu prune uscate si caramel

Tarta_cu_prune_uscate_si_caramel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.