Tarta cu ciocolata si portocale

Printeaza

O reteta de tarta cu portocale si unt, zahar tos, faina, migdale, ou, suc de portocale, coaja de portocale, smantana, suc de lamaie, ciocolata amara si portocale.

Ingrediente:Tarta cu ciocolata si portocale

pentru aluat:

  • 175 g unt
  • lOO g zahăr tos
  • 250g făină albă, plus extra pentru pudrat
  • 25 g migdale măcinate
  • 1 ou bătut

pentru umplutura:

  • 5 ouă
  • 200 g zahăr tos
  • sucul şi coaja fin rasă de la 4 portocale
  • suc de la 1 lămâie
  • 142 ml smântână grasă
  • 140 g ciocolată amară, bucăţi

pentru amestecul de portocale caramelizate:

  • 2 portocale decojite şi coaja lor fin rasă
  • 200 g zahăr tos

 

Mod de preparare:

Se pregăteşte aluatul punând untul, zahărul, făina şi migdalele într-un robot de bucătărie şi se amestecă până când compoziţia va arăta ca pesmetul. Se adaugă oul puţin câte puţin, se amestecă până când se leagă compoziţia s-ar putea să nu fie nevoie chiar de tot oul.

Se scoate aluatul şi se frământă puţin pentru a-l modela. I se va da forma unui disc plat, care se va înfăşură în folie de plastic şi se va lăsa la rece 30 de minute. Se dă cuptorul la 180°C. Pe o suprafaţă pudrată cu făină, se întinde aluatul astfel încât să se poată umple o formă de tartă cu fundul detaşabil, cu diametrul de 23 de cm, lăsând blatul să atârne puţin şi în afara marginilor.

Se aşază hârtie de copt în formă peste aluat, apoi se aşază greutatea (bile sau fasole mare uscată) pentru copt orb. Se coace 20 de minute, până când marginile devin aurii. Scoateţi greutatea şi continuaţi să coaceţi încă 10 minute, până ce baza blatului devine aurie. Se scoate şi se lasă la răcit, iar cuptorul se dă la 130°C. Intre timp, se pregăteşte umplutura.

Se amestecă ouăle şi zahărul bine, se adaugă sucul de citrice, coaja şi smântână. Se toarnă într-o cană şi se lasă deoparte. Se topeşte ciocolata într-un bol, în bain mărie sau în cuptorul cu microunde. Imediat ce blatul s-a răcit se înlătură marginile care atârnă în afara formei şi se unge cu ciocolată din belşug. Se lasă să se răcorească şi se repetă.

Se pune din nou forma de tartă în cuptor şi se toarnă repede, dar cu grijă, amestecul de portocale deasupra. Se coace 45-50 de minute până când amestecul se aşază. Se răceşte în formă. Dacă o pregătiţi în avans, acum o puteti pune la răcit peste noapte. Pentru amestecul de portocale, se taie bucăţi portocalele deasupra unui bol, păstrând orice suc şi storcând şi membrana. Se pune coaja într-o cratiţă cu apă rece, se fierbe, se acoperă şi se dă deoparte.

Se topeşte zahărul într-o tigaie cu un strop de apă, apoi se aduce la punctul de fierbere. Se lasă la foc mic până se obţine un caramel de culoarea chihlimbarului; cât este încă pe foc, se adaugă coaja, bucăţile de portocală şi sucul lor. Se amestecă puţin înainte de a turna compoziţia într-un bol. Se scoate tarta pe un platou şi se stropeşte cu sirop de la portocale. Fiecare felie se decorează cu 1-2 bucăţi de portocală, puţină coajă şi sirop. Se serveşte restul amestecului de portocale separat.

 

Poftă bună!

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.