Supa instant: Bomba alimentară de pe rafturile magazinelor

Printeaza

Supa instant: Bomba alimentară de pe rafturile magazinelorUn studiu realizat asupra supelor instant disponibile în magazinele din România relevă faptul că acestea sunt o adevărată bombă alimentară. Nu doar că anumite supe instant conţin doar arome artificiale, dar şi conţinutul de sare este extrem de ridicat şi poate afecta organismul pe termen lung.

Specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România au studiat supele comercializate sub mărcile Knorr, Maggi, Misup, Vifon şi Mammita.

Astfel, în 91% dintre produsele analizate s-a folosit monoglutamatul de sodiu, care produce dureri de cap, slăbiciune și este subiectul mai multor studii din cauza unor suspiciuni asupra efectelor nocive pe care le are asupra sănătății, în timp ce în aproape 80% dintre produsele cunoscute drept supă instant a fost descoperită grăsimea vegetală de palmier parţial hidrogenată, cunoscută pentru faptul că are în conţinut acizi graşi de tip trans.

Aceşti acizi graşi pot creşte nivelul colesterolului nociv, ce poate duce la apariţia cancerului la colon.

În studiul care face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, autorii mai arată faptul că la 38% dintre produsele analizate s-au folosit agenți de îngroșare (guma de guar și guma xantan). Guma de guar este un aditiv foarte des folosit în produsele alimentare din România.

E412 este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator și agent de îngroșare. Guma xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris, apoi precipitată cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscată şi mărunţită până ajunge să fie o pudră foarte fină. E415 este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare.

Cum arată conţinutul unui plic

Conform studiului publicat de APC, analiza ingredientelor folosite la realizarea acestui tip de produs, coroborată cu alte informații oferite de producător, a scos în evidență faptul că există două categorii de supe instant. Din prima categorie fac parte supele instant cu un conținut insignifiant de carne și legume, iar din cea de-a doua categorie fac parte supele instant care nu conțin carne, ci doar arome artificiale (aromă de vită, de pui, de rață). De exemplu:

1. O porție de 250 ml de supă de pui cu fidea, marca Maggi, conține:

• 0,25 grame grăsime de pui;

• 0,025 grame carne de pui;

• 0,825 grame legume;

• 2 grame de sare;

• două tipuri de potențiatori de aromă și acid citric.

2. O porție de 250 ml de supă de pui cu tăiței, marca Knorr, conține numai:

• 0,1 grame grăsime de pui;

• 0,059 grame carne de pui;

• 2 grame de legume;

• 2,3 grame de sare;

• trei tipuri de potențiatori de aromă și acid citric.

Medicii atenţionează faptul că sarea, dacă este consumată în cantităţi mari, poate provoca afecţiuni grave ale organismului. „Sarea este o componentă esențială și indispensabilă a organismului uman. Într-o societate tot mai tehnologizată, grabită și adeptă unei alimentații fast-food, excesul de sare este frecvent întâlnit.

Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și  au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv  de sare a mai fost pus în legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza şi altele”, afirmă doctorul Silviu Bănăţeanu. În supele la plic, aşa cum sunt cunoscute în termeni populari, s-au descoperit 25 de aditivi alimentari.

Păcăleala vietnameză

Denumirile supelor instant vietnameze, marca Vifon, induc în eroare consumatorii prin faptul că sintagmele „cu gust de pui”, „ cu gust de vită”, „cu gust de rață”, care apar în denumirea produselor, creează consumatorului impresia că acele produse au în compoziție acel tip de carne, lucru neadevărat, deoarece în compoziția acestor supe nu s-a identificat tipul de carne care apare în denumire, ci numai arome artificiale ale acelui tip de carne.

Astfel de produse, care creează confuzii în rândul consumatorilor, trebuie retrase de pe piață în vederea reetichetării. Totodată, le facem cunoscut consumatorilor faptul că alte sortimente de supe instant marca Misup, care au în denumirea acestora sintagma „aromă de pui”, respectiv „aromă de vită”, nu trebuie considerate ca fiind cu carne de pui, respectiv carne de vită, deoarece în compoziția acestora s-au identificat arome artificiale de pui, respectiv de vită, mai notează cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.