Supa Gumbo

In statul american Louisiana, la o petrecere este nelipsită o oală mare de gumbo. Este un fel de mâncare cu fructe de mare, carne şi legume, aromat cu condimente creole. Gumbo este simbolul culinar al sărbătorii Mardi Gras.

Există tot atâtea variante de gumbo câţi bucătari îl prepară. Singurul element comun al reţetelor pare a fi utilizarea legumei okra, numele mâncării provenind tocmai de la cuvântul african care denumeşte această legumă verde şi gelatinoasă.

Un gumbo clasic se prepară din unt şi puţină fâinâ; amestecul obţinut se prăjeşte uşor, până se rumeneşte. Acest rântaş va îngroşa supa şi îi va conferi o aromă asemănătoare celei a nucilor. Gustul specific al supei este dat de amestecul de ceapă, ţelina, ardei dulci, roşii, usturoi şi condimente cajun care se folosesc la prepararea ei. Ingredientele principale sunt la alegerea bucătarului: porc, raţă, prepeliţă, cârnaţi andouille, creveţi, stridii sau raci.

Deasupra supei se presară pudră de file (frunze de dafin american măcinate), care îngroaşă fiertura. Gumbo se toarnă cu polonicul peste un bol de orez alb fierbinte.

Vegetarienii nu trebuie să se simtă persecutaţi: există şi gumbo d’herbes, din legume şi verdeţuri.

Supa Gumbo

Pofta buna!

 

 

Incoming search terms:

  • Gumbo reţetă
  • reteta gumbo
  • gumbo mancare

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact