Supa Ajo Blanco

Printeaza

Supa Ajo Blanco

Ajo blanco înseamnă în traducere usturoi alb şi este o supă rece din provincia spaniolă Malaga. Cunoscută şi sub denumirea de supă gazpacho albă, ajo blanco este cu sute de ani mai veche decât varianta cu roşii.

Prima ajo blanco datează din perioada pre-romanâ, când se prepara zdrobind bine şi amestecând laolaltă într-un mojar pâine, usturoi, apă, ulei de măsline, oţet şi sare. Maurii, care au stăpânit Andaluzia din secolul VIII şi până în secolul XIII, au introdus în Spania migdalele, care au fost incluse apoi şi in reţeta acestei supe. Migdalele, cu gustul lor bogat, au transformat ajo blanco într-o emulsie cremoasă de culoare albă.

In zilele noastre, ajo blanco se face în blender, căpătând o textură mătăsoasă şi fină, care nu s-ar fi putut niciodată obţine folosind un mojar. In mod tradiţional supa se garniseşte cu struguri verzi curăţaţi de pieliţe sau cu mere tăiate felii foarte subţiri. Bucătarilor moderni le place să decoreze cu condimente colorate, de pildă unele flori comestibile sau puţin ulei.

Supa ajo blanco este foarte apreciată în zilele caniculare de vară. Migdalele pe care le conţine îi dau consistenţă, iar oţetul stimulează apetitul.

Supa Ajo Blanco

Ingrediente:

  • 170 g paine veche de o zi, fara coaja
  • 250 g alune oparite si curatate de pielite
  • 3 catei de usturoi
  • 125 ml ulei de masline extravirgin
  • 125 ml otet de vin rosu
  • 2 lingurite sare
  • 600 ml apa
  • 12 boabe de struguri verzi, taiate in jumatati si fara seminte

 

Mod de preparare:

Puneţi pâinea într-un castron şi turnaţi peste ea apă, astfel încât să fie complet acoperită. Lăsaţi-o să se înmoaie 5 minute, apoi stoarceţi apa şi lăsaţi pâinea deoparte, între timp, puneţi migdalele şi usturoiul într-un blender şi mărunţiţi-le bine.

Adăugaţi pâinea şi amestecaţi din nou ingredientele, astfel încât sâ obţineţi o pastă fină. Adăugaţi încet uleiul, amestecând ingredientele în blender, apoi puneţi oţetul şi sarea. Dacă amestecul rezultat este prea gros, mai adăugaţi 125 ml apă.

Turnaţi compoziţia obţinută într-un vas şi adăugaţi 450 ml apă. Asezonaţi după gust, astfel încât supa să aibă un gust uşor picant. Daţi supa la frigider. înainte de a o servi, amestecaţi-o cu o lingură şi garnisiţi-o cu jumătăţile de boabe de struguri.

Supa_Ajo_Blanco_07

Supa Ajo Blanco

Pofta buna!

 

 

1 comentariu

  1. Este buna supa asta, ca nu am auzit de aceasta supa pana acum

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.