Sunca si carne afumate
PrinteazaO reteta simpla de sunca si carne afumate din: sunca, carne, sare, piper si usturoi
- suncă
- carne (mşchi sau pulpă)
- sare
- piper
- usturoi
Mod de preparare:
Şunca, mai ales cea de pe burtă, redusă la grosimea de 2 cm, se taie bucăţi de circa 10-30 cm, iar carnea se taie fâşii lungi, groase cât trei degete. Se prepară o saramură din apăcu sare (80 g la litru), piper şi usturoi zdrobit, ce se fierbe câteva minute.
Bucăţile de şuncă şi carne se pun în saramură rece, într-un vas suficient de mare, să le acopere bine. După şapte-opt zile, în care bucăţile se întorc zilnic, se lasă la zvântat două zile, apoi se dau la fum călduţ trei-patru zile. Bucăţile se păstrează învelite în hârtie într-o cămară răcoroasă. Şunca se poate servi ca atare, cu ceapă roşie sau prăjită.
Carnea este de preferat a se consuma prăjită împreună cu cartofi, alături de murături şi un vin roşu de buturugă.
Poftă bună!