Spata de vita cu bere, telina si cimbrisor

Printeaza

Spata de vita cu bere, telina si cimbrisor din: spată de vită slabă, ceapa, usturoi, ardei rosu, unt, ulei de masline, faina, zahăr, rachiu de drojdie, supa de vita, otet, bere bolndă amară, tulpină de felină, frunză de dafin, pătrunjel,  cimbrişor, sare, piper negru, unt, baghetă (pâine).

 

Ingrediente: Spata_de_vita_cu_bere_telina_si_cimbrisor

  • 800 g spată de vită slabă
  • 3 cepe
  • 3 căţei de usturoi
  • 1/2 ardei roşu
  • 50 g unt
  • 30 g ulei de măslini
  • 2 linguri de făină
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 păhărel de rachiu de drojdie
  • 1,5 l supă de vită
  • oţet
  • 400 ml bere bolndă amară
  • 1 tulpină de felină
  • 1 frunză de dafin
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 fir de cimbrişor
  • sare
  • piper negru pisat

Pentru crutoane:

  • 150 g unt
  • 1/2 căţel de usturoi
  • 1 baghetă (pâine)

Mod de preparare:

In ajun, se taie carnea în fâşii groase de aproape un centimetru, late de 3 centimetri şi lungi de 7-8 centimetri. Se curăţă ceapa şi se taie mărunt. Se curăţă şi se sfărâmă căţeii de usturoi. Se taie mărunt ardeiul.

Se pune untul şi uleiul la încălzit, într-o tigaie mare şi se rumenesc fâşiile de carne pe ambele părţi, după care se scot, iar surplusul de grăsime se pune de o parte.

Se rumeneşte ceapa în aceeaşi tigaie. Se adaugă usturoiul sfărâmat, se amestecă puţin şi se stinge flacăra. Intr-o oală mare, se aşază straturi alternative de ceapă şi de carne sărată şi piperată, acoperite la sfârşit de ardeiul tăiat.

Se pune zahărul şi făina în tigaia unde a fost rumenită ceapa şi se umezeşte cu păhărelul, de alcool. Se lasă. la foc mic, după ce s-a turnat puţină supă, amestecându-se uşor, cu o lingură de lemn până când se obţine un sos fluid şi cremos. Se dă în clocot, se adaugă restul de supă şi se lasă la foc 2-3 minute.

Se pune pe foc oala conţinând carnea, se toarnă sosul deasupra, se măreşte flacăra şi se adaugă oţetul, berea şi diferitele arome (dafin, ţelină şi pătrunjel tocate fin, cimbrişor).

Se amestecă, apoi se face focul mic şi se lasă aşa câteva clipe, după care se pune oala ia cuptorul încălzit (termostat 7-8), timp de 40 de minute. Se lasă să se liniştească până a doua zi.

Spata de vita cu bere, telina si cimbrisor

Spata_de_vita_cu_bere_telina_si_cimbrisor

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.