Sos Nam prik

Printeaza

Sos Nam prik

Nam prik, una dintre aromele sud-asiatice clasice, este un sos extrem de condimentat, originar din Thailanda. Intr-o casa thailandeza, este de neconceput ca la masa, alaturi de celelalte feluri de mancare, sa nu pui si un bol de nam prik, la fel cum fac americanii cu ketchupul. Nam prik se foloseste pentru a cufunda in el diferite ingrediente, dar si pentru a asezona mancarurile.

Ingredientul principal pentru acest sos sunt ardeii rosii iuti, tocati nu foarte marunt, impreuna cu semintele, ceea ce face sosul si mai iute. La acestea se adauga usturoi, suc de lime, zahar si nam pla (un sos de peste sarat si fermentat, folosit in mod traditional in bucataria thailandeza).

O variatie la aceasta reteta de baza o constitue nam prik pao (pao = prajit), unde usturoiul se pregateste cu ceapa salota necuratata de coaja, intr-o tigaie foarte fierbinte, fara ulei.

La aceasta reteta de nam prik se adauga si alte ingrediente, precum pasta de creveti, arahidele prajite si vinetele pitice, cele mai mici membre ale familiei vinetelor, avand dimensiunea boabelor de strugure.

Nam_prik_08

Nam prik

Sos Nam prik

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.