Somon cu verdeturi

Printeaza

Somon gustos cu verdeturi din: file de somon, ulei de masline, lamaie, marar, fenicul, vin, mustar, galbenus, ulei, otet, suc de lamaie, verdeuri, castravete.

Ingrediente:Somon gustos cu verdeturi

  • 2 fileuri de somon, cam de 1,5 kg fiecare
  • ulei de măsline pentru uns
  • 1 lămâie feliată
  • 1 legătură de mărar tocat
  • 1 bulb mic de fenicul, feliat subţire
  • 6 linguri de vin alb

Pentru maioneza:

  • 2 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă muştar de Dijon
  • 450 ml ulei
  • 2 linguri de oţet din vin alb
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 6 linguri de verdeaţă (mărar, pătrunjel şi tarhon, tocate mărunt)

Pentru servit:

  • 1 castravete, feliat în fâşii lungi şi subţiri
  • mărar tocat
  • bucăţi de lămâie

 

Mod de preparare:

Fileurile de somon trebuie să fie fără piele şi fără oase. Se încălzeşte cuptorul la 160° C/gaz 4. Se ia o bucată mare de folie de aluminiu şi se unge uşor cu ulei.

Se pune un file de somon pe folie şi se împrăştie feliile de lămâie, mărarul şi jumătate din cantitatea de fenicul; se asezonează bine.

Se aşază al doilea file deasupra, cu partea curbată în sus. Se asezonează şi se stropeşte cu vin. Se acoperă cu o a doua folie de aluminiu şi se îndoaie marginile pentru a închide somonul într-un pachet.

Se împachetează destul de lejer, ca să fie loc pentru aburul care se va forma. Se pune pe o tavă mare şi se coace 1 oră, apoi se scoate şi se lasă deoparte 10 minute.

In timp ce se face somonul, se prepară maioneza. Se pun gălbenuşurile şi muştarul într-un vas de mărime medie, adăugând un vârf de sare, dacă preferi.

Se toarnă uleiul într-o carafă, deoarece va fi nevoie de un flux constant şi controlat de ulei. Se amestecă puţin gălbenuşurile şi se toarnă ulei foarte încet în timp ce se continuă amestecarea.

Se adaugă ulei în continuare. Când începe să se contureze maioneza, uleiul poate fi adăugat mai repede. Se continuă până se adaugă tot uleiul.

Când maioneza e gata, se amestecă încet oţetul şi sucul de lămâie după gust. Se asezonează cu sare şi piper, apoi se adaugă verdeaţa tocată. Se păstrează la rece până când este gata somonul.

Castravetele se amestecă cu o parte din pătrunjel şi restul de fenicul. După ce a fost lăsat deoparte somonul, se taie folia şi se folosesc două palete pentru a muta cu grijă peştele pe un platou lung.

Se presară mărar şi se ornează cu felii de lămâie. Se serveşte cu maioneză şi cu salată de castraveţi.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.