Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri – Feteasca Alba

Printeaza

Vița de vie (Vitis vinifera) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului.

Viță de vie este o liană care poate atinge o lungime de 35 m. Frunzele alternează, sunt lobate palmat și au o lungime și lărgime de 5–20 cm.

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri II

Fetească albă

soi românesc, alb, de culoare galben-verzui specifică soiului, sec şi / sau demisec , în funcţie de conţinutul de zahăr al strugurilor în momentul recoltării şi de tehnologia de vinificaţie aplicată.

Bogat în nuanţe ce-i sunt caracteristice: fructuos, fin, catifelat, echilibrat în aciditate şi alcool (sunt ani de recoltă cu aciditate insuficientă). Când este tânăr, păstrează gustul strugurelui cules proaspăt şi bine copt, cu aromă de flori de câmp şi miere. Prin învechire, îndeosebi la sticle, aromele se maturizează căpătând un buchet plăcut, savuros şi fineţe de neegalat.

Cele mai renumite sortimente se găsesc în podgoriile Târnave (centrul viticol Lechinţa-Teaca şi Jidvei) şi Dealu Mare.

Fetească regală sau Galbena de Ardeal sau Dănăşana

vin alb sec şi / sau demi sec, uşor acid, lejer, fructuos, fineţe deosebită şi catifelare accentuată, cu o aromă discretă, amintind mireasma florilor de pădure.

Este vinul ospeţelor tradiţionale, vin de “cursă lungă” pe care- întâlnim aproape în toate podgoriile ţării, în special la Jidvei în podgoria Târnave.

Frăncuşă

vin alb de culoare galbenă-verzuie până la galben-pai cu aromă specifică strugurelui pârguit din care provine, gust uşor acid şi fructuos, sec, reconfortant şi deconectant.

Frâncuşa are o identitate uşor de recunoscut şi de reţinut datorită notei sale înviorătoare, gustului plăcut şi echilibrat, motiv pentru care poate fi recomandat consumatorilor de vinuri seci. Sortimente de calitate de Frâncuşa se produc în podgoria vinuri seci. Sortimente de calitate de Frâncuşă se produc în podgoria Cotnari.

Galbena 

sortiment românesc cunoscut sub denumirea de ” Vinul de aur al Vrancei“. Vin alb, tandru, elegant, clar, de culoare galben-verzui, vinos, plăcut, savuros, aroma scoate în evidenţă fructuozitatea vinului. Cele mai renumite sortimente provin din podgoria Odobeşti în care a fost creat şi s-a consacrat.

Grasa 

vin alb considerat de specialişti o adevărată bijuterie a viticulturii româneşti privilegiu moştenit de secole. Are culoarea galben verzuie când este tânăr şi galben – aurie cu reflexe de purpură, asemănătoare culorii de toamnă târzie a frunzelor de viţă de vie.

Este un vin dulce licoros, corpolent, plin, onctuos, catifelat, discret, aromă delicată, atractivă, sugerează gustul mierii culese din flori de viţă, miros de coajă de pâine prăjită şi gust de miez de nucă, migdale, stafide şi arome fine generate de putregaiul nobil, în podgoriile Cotnari şi Dealu Mare (centrul viticol Pietroasele) se produc cele mai renumite vinuri din acest sortiment, mai ales după 8-10 ani învechire când este fără egal şi devine tezaur al acestor plaiuri viticole.

 

 

Savurati!

 

 

poate iti place si:

Clasificarea vinurilor şi a produselor pe bază de vin şi must

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri

Vița de vie (Vitis vinifera) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului. Viță de vie este o liană care poate atinge o lungime de 35 m. […]

 

Vinuri: Soiuri de struguri albi 1

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri III Tămâioasa românească – unul din vinurile de mare marcă, câştigător al multor concursuri naţionale şi internaţionale, emblemă a centrului viticol Pietroasele şi piesa de rezistenţă a oricărei degustări. Este un vin de culoare alb-gălbuie când este tânăr, după învechire galben-strălucitor, fructuos, demisec, dulce sau licoros, fin […]

 

 

Savurati!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.