Smorgasbord

Printeaza

Smorgasbord

In multe tari exista un termen care denumeste o gama larga de diferite gustari, care pot fi consumate ca aperitive, precum thali in India, dim sum in sudul Chinei sau smorgasbord in Suedia.

Smorgasbord se face din diverse aperitive, care odinioara se serveau probabil pe un singur platou. In zilele noastre, smorgasbord denumeste un platou cu mici aperitive, servite la inceputul unei mese, similare aperitivelor asortate frantuzesti (hors d’oeuvres) sau italienesti (antipasti).

Pe vremuri, exista o ordine stricta in care se consumau gustarile din smorgasbord. Cea mai importanta gustare, heringul, era prima -pestele fiind marinat, afumat sau servit cu sos de smantana. Heringul era urmat de alte feluri de peste sau fructe de mare, precum somon, crab in sos sau icre.

Urma carnea rece, friptura de vita, de ren sau mezeluri, iar la sfarsit se serveau gustarile calde, precum chiftelele, servite cu felii de cartofi copti, cu ansoa, usturoi si smantana.

In celelalte tari scandinave, exista alti termeni care se refera la asemenea sandviciuri deschise, dar Suedia este singura tara scandinava in care modul de servire a acestor gustari nu are nimic de-a face cu sandviciul.

Smorgasbord_07

Smorgasbord

 

Smorgasbord

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.