Sarmale cu afumatura

O reteta de sarmale cu afumatura din: carne de porc, ceapa, orez, pasta de tomate, cimbru, varza afumata, piper, costita afumata, foi de dafin si sare.

Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc
  • 3 cepe mari
  • 3 linguri orez
  • 4 linguri pasta de tomate
  • 1 lingurita cimbru
  • 2-3 kg varza murata
  • piper
  • 300 g costita afumata
  • 2-3 foi de dafin
  • sare

 

Mod de preparare:

Speli varza, desfaci foile, scoţi nervurile mai tari şi le tai bucăţi. Treci carnea şi ceapa prin maşina de tocat şi pui to­tul într-un castron. Adaugi ore­zul spălat şi scurs, cimbrul şi două linguri de pastă de to­mate. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi omogeni­zezi bine compoziţia.

Iei cu lingura carne şi aşezi pe foile de varză. Rulezi şi in­troduci varza la capete. După ce termini sarmalele, toci var­ză şi aşezi pe fundul vasului în care le fierbi. Eu le fac în vas de lut. Dacă le faci într-o cratiţă mai mare, le fierbi 30 de minu­te pe foc şi apoi le introduci la cuptor.

Pui peste varza tocată câteva felii de costiţă (sau slă­nină afumată), foile de dafin şi aşezi sarmalele una lângă _ alta, strâns. Pui restul cos­tiţei şi continui cu sarmale.

Acoperi cu varză tocată, diluezi în apă două linguri de pastă de tomate şi torni deasupra. Aco­peri totul cu apă şi le introduci la cuptor pentru două ore. Mai adaugi apă din când în când dacă este nevoie, pentru că o să scadă.

Sarmale cu afumatura

Pofta buna!

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to Sarmale cu afumatura

  1. 7 November 2014 at 09:02

    Eu asa fac sarmalutele cu afumatura:

    2 kg de foi de varza murata
    1,5 kg carne de porc mai grasa
    150 gr orez
    600-700 gr costite afumate si slanina afumata
    1 ceapa medie
    sare

    piper
    cimbru
    1 ardei gras rosu
    apa
    3-4 linguri bulion

    Mod de preparare:

    Pentru inceput, punem foile de varza la desarat intr-un vas de plastic plin cu apa rece. Foile mele nu au fost foarte sarate asa ca le-am lasat la desarat cca 2 ore, timp in care am schimbat apa de 2-3 ori.
    Punem orezul la inmuiat in apa rece pentru cca 1 ora, timp in care schimbam apa tot de 2-3 ori.
    Trecem o data carnea de porc prin masina de tocat carne, o amestecam cu 1 ceapa medie data prin razatoare , cu orezul bine scurs, sare si piper.
    Intindem o foaie de varza pe un fund de lemn, indepartam nervura groasa din centrul foii, si o taiem in bucati potrivite.
    Punem in centrul fiecarei bucati de varza, carne tocata cat o nuca, rulam foaia iar capetele le introducem inauntru cu degetul aratator,
    Dupa ce am terminat de format toate sarmalutele, asezam primul strat concentric de sarmale intr-o cratita inalta si larga cu fund gros.
    Punem din loc, intre sarmale, bucatele de slanina afumata. La fel formam si straturile urmatoare, avand grija ca pe fiecare rand sa punem afumatura din loc in loc intre sarmale.
    In centrul sarmalelor, punem restul afumaturii ramase,
    Daca ne-a mai ramas carne, formam perisoare pe care le asezam deasupra afumaturii. Taiem un ardei rosu in felii si le asezam pe deasupra sarmalelor,
    Acoperim sarmalele cu varza tocata si presaram pe deasupra cimbru si cateva crengute de cimbru.
    Turnam apa amestecata cu bulion cat sa acoperim sarmalele, dupa care asezam oala pe foc mic mic si le lasam sa fiarba pentru cca 2 ore.
    Nu amestecam niciodata sarmalele cu lingura pentru ca s-ar putea desface. Prindem cratita de toarte si o zgaltaim usurel. Verificam din cand in cand sa nu scada apa, iar daca aceasta a scazut, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.
    Dupa 2 ore, gustam o sarmaluta si verificam daca orezul este fiert.
    Daca este complet fiert iar foaia de varza se taie usor, bagam sarmalele la cuptor la 180 grade pentru 30-45 minute cca, pana cand apa scade si sarmalele se rumenesc.
    Se servesc cu mamaliguta, ardei iute, si daca doriti, cu smantana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact