Salam de casa

 

Ingrediente:

  • 10 kg pulpă vită
  • 10 kg piept de vită
  • 10 kg carne de porc
  • 4-5 căpăţâni de usturoi
  • 220 g sare
  • piper după gust
  • intestine groase
  • boia (iute sau dulce) după preferinţă

 

Mod de preparare:

Tai pulpa de vită fâşii şi o aşezi într-o cratiţă, presari sare şi o laşi până a doua zi la rece. Atenţie! Nu vei folosi carne congelată şi nici după preparare nu ai voie să o pui la îngheţat. Pieptul de vită îl dai prin maşina de tocat, îl amesteci cu sarea nece­sară şi îl laşi la rece până la prepararea salamu­lui.

Toci apoi şi pulpa de vită (tăiată fâşii), carnea de porc, usturoiul, după care le amesteci pe toate cu pieptul de vită tocat şi pui piper şi boia după gust. După ce ai frământat toată compo­ziţia, formezi bucăţile de salam cu maşina de făcut câmaţi la care ai ataşat o formă specială mai largă, pe care o găseşti de cumpărat la car­mangerie.

Forma o alegi după cum doreşti să fie salamul de gros. Tai fiecare salam la lungimea dorită şi îl coşi la un capăt sau îl legi cu aţă tare. Prinzi celălalt capăt cu aţă tare de care legi un cui pentru a-l pune la afiimătoare.

Pregăteşti un vas mare (noi am folosit o căldare de inox pe care am cumpărat-o special pentru aceasta) cu apă bine încălzită, aşezi bucăţile de salam cu grijă ca să nu le înţepi în cuie şi fierbi la foc mic timp de o oră. Socoteşti o oră din momentul în care apa clocoteşte.

După fierbere, scoţi salamul cu grijă, îl aşezi într-un coş cu paie curate, ca să se scurgă şi să se răcească timp de o zi. In ziua urmă­toare îl dai la afumătoare pentru o zi întreagă. Il ţii la fum cu flacără care trebuie supravegheată pentru a nu se arde salamul.

 

Poftă bună!

Incoming search terms:

  • salam de casa
  • reteta salam de casa
  • retete salam de casa
  • mezeluri de casa
  • salam facut in casa
  • salam de casa reteta
  • prepararea salamului de casa
  • reteta salam
  • reteta de salam de casa
  • retete de salam

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Contact