Risotto cu dovleac si parmezan

Printeaza

Risotto cu dovleac si parmezan din: dovleac placintar, ulei de masline, supa de legume, unt, ceapa, telina apio, usturoi, frunza de dafin, orez, vin alb si parmezan.

 

Ingrediente:Risotto_cu_dovleac_si_parmezan

  • 1 dovleac plăcintar mic
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 600ml supă de legume
  • 50g de unt fără sare
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 1 ţelină Apio, tocată mărunt
  • 2 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriţă frunze de cimbru proaspăt
  • 140g de orez pentru risotto
  • 100ml de vin alb
  • 50g de parmezan ras

 

Mod de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 200° C/gaz 6. Se decojeşte dovleacul şi se separă partea rotunjită (în care sunt seminţele) de cea alungită, dinspre codiţă.

Se taie partea alungită în cubuleţe cu latura de 2cm, se adaugă jumătate din ulei, se asezonează cu puţină sare şi piper şi se amestecă; se dau la cuptor până când devin aurii pe dinafară şi moi înăuntru, adică aproximativ 30 de minute.

Se taie partea rotunjită în jumătate, se scot seminţele cu o lingură (poţi să păstrezi seminţele, să le prăjeşti în cuptor şi să le presari peste salate).

Se taie miezul în cubuleţe cu latura de 2cm. Se încălzeşte supa de legume într-o cratiţă, la foc mic. Se adaugă cuburile de dovleac şi se lasă să colocotească uşor.

În timp ce se prăjeşte dovleacul, se încălzeşte o tigaie, nu prea mare, la foc mediu. Se adaugă restul de ulei şi jumătate din unt, apoi ceapa. Se acoperă şi se lasă pe foc 3 minute, până când ceapa devine sticloasă.

Se adaugă ţelina Apio, usturoiul, verdeaţa şi un praf de piper (fără sare în etapa aceasta). Se acoperă la loc şi se mai lasă pe foc 2 minute.

Se dă focul puţin mai tare şi se adaugă orezul. Se amestecă, fără capac, 5 minute – în acest fel orezul va căpăta aroma de prăjit, fără să se ardă legumele.

Se dă focul mai tare, se toarnă vinul, se amestecă şi se lasă să fiarbă până se evaporă aproape complet.

Se dă focul mai mic şi se adaugă supa de legume. Se adaugă, pe rând, câte un polonic, amestecând încet, dar constant după fiecare polonic adăugat.

Ideea este ca orezul să absoarbă supa şi să se înmoaie, dar în acelaşi timp să lase amidon, ca să se îngroaşe amestecul.

Nu amesteca prea puternic, pentru că rişti să obţii un terci. Abia după ce orezul a absorbit toată supa este momentul să adaugi următorul polonic.

Întreaga operaţiune, până la ultimul polonic, va dura aproximativ 15 minute.

Până acum dovleacul din supă ar trebui să se fi înmuiat. Dovleacul se face piure împreună cu ce a mai rămas din supă, apoi se amesecă cu risotto.

Se închide focul, se pune deasupra risottoului restul de unt şi aproape tot parmezanul, se acoperă şi se lasă deoparte 2 minute.

Apoi se amestecă totul şi se verifică dacă are suficientă sare şi piper.

Se aşază risotto cu o lingură în două boluri puţin adânci, se presară deasupra dovleacul prăjit şi restul de parmezan.

Risotto cu dovleac si parmezan

Risotto_cu_dovleac_si_parmezan

Pofta buna!

 

3 comentarii

  1. Nu-mi place asta deloc, ce tot atata rissoto

  2. Nici eu nu pun dovleac, parmezan merge, dar dovleac nu prea

  3. Asta e un fel de pilaf mult mai elaborat

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.