Retete tv Paprika #4

Printeaza

Retete tv Paprika #3

 

Paste carbonara cu dovlecei

Ingrediente:

  • Sare de mare și piper negru proapăt măcinat
  • 6 dovlecei verzi și galbeni mijlocii
  • 500g paste penne
  • 4 gălbenușuri
  • 100 ml smântână lichidă
  • 2 linguri de parmezan proaspăt ras
  • Ulei de măsline
  • 12 felii groase de pancetta sau de șuncă afumată împăiată
  • 1 grămăjoară de cimbru proaspăt – de la care se păstrează florile-
  • Câteva flori de dovlecel (opțional)

Mod de preparare:

Puneți un vas mare cu apă cu sare la fiert. Tăiați dovleceii pe jumătate și apoi în sferturi, astfel încât să aibe cam aceeași dimensiune cu cea a pastelor. Adăugați pastele în apa care fierbe și țineți-le pe foc conform timpului indicat pe pachet.Pentru a face sosul pentru carbonara, puneți gălbenușurile într-un castron.

Adăugați smântână și jumătate din cantitatea de parmezan și amestecați cu furculița. Adăugați sare și piper și lăsați deoparte.Într-o tigaie mare, cu diametrul de 35 de cm, încălziți ulei de măsline și prăjiți pancetta. Adăugați dovleceii și un pic de piper. Adăugați cimbrul și lăsați pe foc până ce ingredientele capătă o culoare aurie.Când pastele au fiert, acestea se scurg și se păstrează puțină apă din apa în care au fiert.

Se pun pastele în tigaie peste dovlecei, se adaugă o lingură mare din apa păstrată și se fierbe un pic până ce sosul devine cremos. Apoi se adaugă restul de parmezan și florile de dovlecel și de cimbru.Pastele trebuie mâncate imediat pentru că dacă sosul se răcește , acesta devine gros și greu de digerat.

Paste cu chifteluțe de vinete

Ingrediente:

  • 2 vinete mari,prăjite
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper negru
  • 200 g pesmet
  • 125 g parmezan ras
  • 4 căței de usturoi tocați foarte fin
  • 2 lingurițe de mentă tocată
  • 1 linguriță oregano
  • 2 gălbenușuri de ou
  • Nucșoară
  • 1 cutie suc de roșii
  • 300 g spaghete

Mod de preparare:

Vinetele se taie pe jumătate,se ung cu ulei și se presară sare și piper.Se pun într-o tavă și se dau la cuptor pentru 25-30 de minute.După ce s-au răcit ,se scoate pulpa din vinete și se pune într-o sită la scurs.Într-un vas se amestecă usturoiul cu vinetele tocate și se adaugă pesmet,pezmet, mentă ,oregano,ouăle si nucșoara.

Din aceasta umplutură se fac biluțe de mărimea unei mingii de golf.Acestea se vor prăji în ulei fierbinte, după care se vor scoate pe un prosop de bucătărie și se vor lăsa să se scurgă de excesul de ulei.Tigaia în care au fost prăjite chifteluțele se scurge de ulei și se adaugă sucul de roșii.

Chifteluțele se adauga ușor peste acest sos și se fierb 10-15 minute sau se pot băga la cuptor pentru același timp.Între timp fierbeți spaghetele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.Pe un platou așezați spaghetele și cîteva chifteluțe cu sos și serviți.

Paste cu crab, chilli si lime

Ingrediente:

  • 200 g paste capellini
  • 2 căţei de usturoi curăţaţi
  • 1 ardei roşu
  • 4 fire de ceapă verde
  • 75 ml vin alb sec
  • 1 lime
  • 250 g carne crab
  • pătrunjel
  • sare
  • pipr negru
  • ulei de masline
  • ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:

Puneţi apa la fiert ântr-o oală.Când aproape fierbe adăugaţi pastele şi fierbeţi în funcţie de timpul scris pe pungă.

Într-o altă oală încălziţi ulei de măsline.Tăiaţi ceapa verde , curăţaţi ardeii de sâmburi şi tăiaţi-i mărunt şi pisaţi usturoiul.Apoi căliţi-le timp de 1-2 minute şi condimentaţi-le cu sare şi piper.

Adăugaţi vin în tigaie şi fierbeţi până scade sosul şi apoi adăugaţi carnea de crab.

Pastele se scurg , se stropesc cu ulei de măsline extravirgin şi se condimentează cu sare şi piper.Apoi se adaugă peste mixul de crab împreună cu pătrunjelul şi se amestecă bine.

Serviţi pastele stropite cu sucul de lămâie şi cu câţiva stropi de ulei de măsline extravirgin.

 

Paste cu sparanghel și migdale

Ingrediente:

  • Ulei de măsline, extra virgin
  • 100g piept ardelenesc
  • 70g pesmet
  • 350 g sparanghel tăiat in bucăți de 2 cm
  • 450g paste Penne
  • Sare
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 ardei roșu, curățat de semințe și tocat
  • 2 lingurițe de cimbru, tocat
  • 40g măsline tăiate in jumătăți
  • 100g fistic, tocat
  • 300ml smântână grasă

 

Mod de preparare:

Se pun 2 linguri de ulei de măsline într-un vas și vasul se pune pe foc.Se adaugă pesmetul și se ține pe foc până ce acestea capătă o nuanță maronie.Când este gata se scoate pe un prosop de bucătărie.Sparanghelul se fierbe, se scurge și se clătește cu apă rece pentru a-și păstra culoarea.Între timp se fierb pastele conform instrucșiunilor de pe pachet.Într-o tigaie se pune ulei și se adaugă pieptul ardelenesc, piperul și cimbrul și se lasă pe foc 2 minute.

Se adaugă usturoiul și se mai lasăpe foc în jur de 30 de secunde.Apoi se adaugă sparanghelul și se fierbe la foc mare pentru încă2 minute.După ce au fiert, pastele se scurg și se adaugă și ele în tigaie.Înainte de a se servi, se presară ulei de măsline, se adaugă fisticul și pesmetul și se condimentează cu sare și piper.

Paste cu tarte frangipane

Ingrediente:

  • Pentru paste
  • 4 cepe verzi
  • 1 morcov
  • 1 țelină
  • 1-2 ardei roși iuți
  • 6 cârnați, de calitate bună (approx. 400 g)
  • 1 linguriță semințe fenicul
  • 1 lingguriță oregano uscat
  • 500 g paste penne
  • 4 căței de usturoi
  • 4 linguri oțet balsamic
  • 1 cutie x 400 g roșii tocate
  • câteva crenguțe de busuioc
  • Pentru tarte
  • 6 forme micuțe
  • 1 ou
  • 100 g migdale măcinate
  • 100 g unt
  • 90 g zahăr pudră
  • 1 portocală
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1/2 de borcan de 350 g de gem de zmeură
  • 1 cutie x 250 g creme fraiche
  • Pentru salată
  • 2 bucăți cicoare roșie
  • 1 pungă x 100 g amestec de salate
  • parmezan
  • 1 lămâie
  • Condimente
  • ulei de măsline
  • ulei extra virgin de măsline
  • sare de mare și piper negru

Mod de preparare:

Pentru început: Pregătiți-vă ingredientele și instrumentele de care aveți nevoie. Încălziți cuptorul la 190°C. Puneți apă în fiebător și porniți-l. Puneți o tigaie mare pe foc. Puneți lama standard în robotul de bucătărie.Pastele: Tăiați ceapa verde, morcovul și țelina bucăți mari și puneți-le în robot împreună cu ardeiul curățat. Adăugați cârnații, semințele de fenicul și oregano. Amestecați bine și apoi turnați mixtura rezultată în tigaia de pe foc. Adăugați ulei de măsine și amestecați bine. Nu uitați să amestecați din când în când. Luați o cratiță, puneți apa fiartă din fierbător în ea și puneți vasul la foc mic. Reumpleți fierbătorul cu apă.

Tartele: Puneți cele 6 forme pe o tavă de copt. Acum veți face amestecul de frangipane din: un ou, 100 g migdale măcinate, 100 g unt, 90 g zahăr pudră, coaja rasă de la o jumătate de portocală și o lingură de extract de vanilie. Puneți în forme o lingură de amestec frangipane, una de gem și din nou o lingură de frangipane. Puneți tava la cuptor, pe raftul din mijloc pentru 18 minute.Pastele: În vasul cu apă clocotită puneți pastele și fierbeți-le conform instrucțiunilor de pe pachet.Salata: Curățați cicoarea și tăiați miezul în sferturi. Puneți cicoarea pe un platou, adăugați și mixul de salate și amestecați totul cu mâna.

Pastele: Zdrobiți cățeii de usturoi cu tot cu coajă în amestecul cu cârnați și turnați 4 linguri de oțet balsamic și roșiile la cutie. Adăugați un pic din apa în care fierb pastele, dacă este nevoie.Salata: Radeți parmezanul peste salată și duceți la masă bolul împreună cu sare, piper, sticla de ulei extravirgin de măsline și sferturi de lămâie.

Salata o veți prepara chiar înainte de a mânca.Pastele: Scurgeți pastele dar păstrați un pahar cu apa în acre au fiert acestea. Puneți pastele în tigaia cu sos și adăugați apa păstrată în pahar. Gustați de sare și piper și apoi goliți conținutul într-un castron mai mare. Presărați câteva frunze de busuioc.Tartele: Când tartele au devenit aurii, se scot din cuptor. Se servesc calde cu o lingură de creme fraiche.

Paste făcute în casă

Ingrediente:

  • 200 g făină (de preferat 100 g făină 00 si 100 g făină din griș
  • Un praf de sare
  • 15 ml ulei

Atentie :se amestecă toate ingredientele înainte de a se amesteca cu făina

  • 2 ouă
  • 3 linguri de ierburi proaspetwe și tocate
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 200 g făină albă

 

Mod de preparare:

Se cerne făina și se adaugă sare.În mijlocul făinei se face o gaură cu pumul și înăuntru se pun ouăla bătute cu ulei.Ingredientele se amestecă bine cu ajutorul degetelor.Aluatul se înfășoară în folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute.Aluatul poate fi tăiat cu ajutorul unei mașini de făcut paste sau cu mâna.Dacă se folosește mașina de făcut paste ,aluatul trebuie lăsat să se usuce pentru a nu se lipi bucățile între ele.Bucățile se vor pune pe o suprafață care a fost pudrată cu făină înainte.Înainte de a fi gătite pastele se mai lasă să se usuce.

Dacă optați să le faceți de mână,atunci, pe o suprafață curată, fără făină se întinde un sfert din aluat la o grosime de 5 mm.Apoi ridicați aluatul, care ar trebui să nu se lipească si rotiți-l la 45 de grade și întindeți-l iar.Continuați să îl răsuciți și să îl ridicați până ce aluatul devine foarte subțire.Pentru a găti pastele aveți nevoie de 4 litri de apă si 3 linguri de sare pentru 350-450 g aluat.În apă se adaugă o lingură de ulei de măsline pentru a nu da apa pe dinafară atunci când începe să fiarbă iar uleiul ajută de asemenea pastele să nu se lipească.Pastele se adaugă în apa clocotită cu sare.În timpul fierberii se amestecă ușor să fim siguri că nu se lipesc.

Vasul în care fierb pastele nu trebuie acoperit.Pastele se fierb la foc mic si ar trbui să fie gata când se atinge punctul de fierbere.Patele trebuie scurse foarte repede dar trebuie păstrate cam 2-3 linguri din apa în care au fiert.Apoi se adaugă sosul dorit , uleiul sau untul și servesc imediat fierbinți.

Păstrăv cu crenguțe de brad și frigărui de cartofi

Ingrediente:

  • păstrăv (cca. 350 g)
  • 100 g slănină
  • 4 crenguțe de brad
  • puțină sare
  • roșii

Pentru garnitură:

  • 150 g cartofi
  • 60 g slănină
  • ceapă

 

Mod de preparare:

Păstrăvul se spală bine, apoi se usucă. Se pun pe jar 3 crenguțe de brad și se prăjesc puțin – fără să se ardă. Una din aceste crenguțe se pune în interiorul păstrăvului, și păstrăvul se înfășoară în fâșii subțiri de slănină. Se acoperă cu rondele de roșii mai groase. Se introduce crenguța de brad în roșii, se înfășoară în folie de aluminiu, se lasă la prăjit cam 15 minute și se servește.

Se taie cartofii, ceapa și slănina în rondele groase și se înșiră pe rând pe frigări. Se sărează frigăruii și cu o crenguță de brad se înfășoară în folie de aluminiu. Frigăruile se prăjesc cam 20 de minute și se servesc cu păstrăvul.

Păstrăv cu ruccola și cartofi cu ciuperci pleurotus în vin alb

Ingrediente:

  • păstrăv (2 porții = 1 pește mediu)
  • sare după gust
  • semințe de chimen
  • ruccola
  • ulei de măsline

Pentru garnitură:

  • aprox. 250 g ciuperci (pleurotus)
  • cartofi
  • ceapă verde
  • 0,1 dl vin alb
  • 0,1 dl smântână
  • 1 zucchini mic

Mod de preparare:

Se sărează cele două fileuri, și se presară cu chimen, se scurge deasupra zeama unei lămâi, apoi se adaugă ruccola. Se fac rulade și se împung cu scobitoare.Înainte de a se așeza peștele pe grătar, se pregătesc ciupercile. Ceapa verde se taie și apoi se călește în unt. Se taie în fâșii subțiri ciupercile, apoi se călesc pe ceapă, și se condimentează cu sare și chimen.

Cartofii prefierți se taie în bucăți mai mici, se amestecă cu grijă cu ciupercile, și se călesc câteva minute, după care se adaugă vinul. Se lasă puțin la fiert cu vinul, care conferă ciupercilor o aromă deosebită. La final, se adaugă smântâna și se mai sărează după gust. Prepararea cartofilor cu ciuperci durează aprox. 15 minute.Se pulverizează puțin ulei de măsline pe grătar, se așază ruladele de pește, și se prăjesc câte 5 minute pe fiecare parte.

Putem pune capacul grătarului, astfel peștele se înmoaie mai repede.Se taie zucchini, se sărează și se așază pe grătar lângă pește, timp de aproximativ 1-2 minute. Când ambele părți ale ruladelor se rumenesc frumos, începem servirea. Se pun mai întâi cartofii cu ciuperci, apoi zucchini, apoi peste zucchini se adaugă rulada de pește. Peștele se poate orna cu câteva bucăți de varză roșie, doar de dragul culorii.

Păstrăv cu sos de ciuperci

Ingrediente:

  • Păstrăv
  • Slănină
  • Sare
  • Unt
  • Piper măcinat
  • Arpagic
  • Pătrunjel verde
  • Pentru sos
  • Ceapă
  • Ulei de măsline
  • Unt
  • Slănină
  • Ciuperci
  • Pătrunjel verde
  • Ardei iute
  • Puțin vin

Mod de preparare:

Se unge o folie de aluminiu cu puțin unt. Păstrăvul întreg curățat se asezonează pe interior și pe exterior. Se acoperă cu fâșii subțiri de slănină și se introduce slănină și în interior. Se presară cu arpagic și pătrunjel verde și se unge cu puțin unt. Se înfășoară și se coace la 200 de grade timp de 10-15 minute.Între timp, se prepară sosul. Se încinge uleiul de măsline, i se adaugă puțin unt și câteva fășii de slănină. În acest amestec se rumenește ceapa tăiată felii. Se adaugă ciupercile tăiate bucăți, pătrunjelul verde și ardeiul iute iar după 1-2 minute se stinge cu vin alb și se mai dă o dată în fiert.

Păstrăv umplut cu ficăței

Ingrediente:

  • Păstrăv
  • Ficăței de pui tocați
  • Pesmet
  • Usturoi
  • Slănină
  • Ceapă
  • Lămâie
  • Sare
  • Piper negru măcinat
  • Semințe de chimion
  • Unt
  • Făină

Mod de preparare:

Ficățeii de pui se dau prin mașina de tocat, se amestecă cu sare, pesmet și piper. Ceapa și usturoiul se trag în unt. După răcire se amestecă cu ficățeii. Păstrăvul se sărează, se stropește cu zeamă de lămâie, se umple cu umplutura pregătită și se acoperă cu slănină. Se dă prin făina amestecată cu semințele de chimion și se pune în tava unsă în prealabil cu unt. Se coace în cuptor la 180 de grade timp de 20 – 30 de minute. Se servește cu salată verde.

Pentru o păjitură mare

Ingrediente:

  • Ingrediente pentru prăjitură
  • 5 ouă mari separate albușurile de gălbenuș
  • 1 linguriță sare

375 g zahăr pudră distribuit astfel: 100 g pentru albușuri si 275 g pentru gălbenușuri

  • Coaja rasă de la 1 lămâie
  • 325 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • Ingrediente pentru umplutură
  • 350 g brânză ricotta
  • 150 g glazură de zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 60 g fulgi de ciocolată neagră
  • 60 g ananas confiat
  • 60 g papaya confiată
  • 50 g nuci de pin prăjite
  • 10 ml Marsala
  • Sucul de la 1 portocalaPentru decorat:
  • 100g ricotta
  • 250 g glazura de zahăr
  • Fructe confiate
  • 250 g zahăr pudră
  • Fulgi de migdale prăjiți

 

Mod de preparare:

Se încălzește cuptorul la 180 grade.Se ia o formă rotundă de tort și se unge cu unt și se pudrează cu făină.Într-un vas se bat albușurile cu zahăr și separat se bat gălbenușurile cu zahăr și cu coaja de lămâie.Mixtura de albușuri se toarnă peste cea de gălbenușuri.Se încorporează făină și praful de copt.Amestecul obținut se toarnă în tavă și se dă la cuptor pentru 30-35 de minute.

Pentru umplutură se amestecă toate ingredientele împreuna cu brânza ricotta.Blatul se taie în două jumătăți.Fiecare jumătate se unge cu Marsala și cu suc de portocale.Pe o jumătate se împrăștie mixtura de ricotta și se pune deasupra cealaltă jumătate.Apoi tortul se împăturește în folie și se bagă în frigider timp de 6 ore.Torul se decorează cu brânza ricotta ,cu migdalele prăjite și cu fructele confiate.

Pere fierte şi condimentate

Ingrediente:

  • 500 ml de vin roşu
  • 500 g zahăr
  • 2 kg de pere
  • 2 batoane de scorţişoară
  • 2 stele de anason

 

Mod de preparare:

Într-o tigaie se pun vinul şi zahărul.Se ţin pe foc până se dizolvă zahărul.Perele se spală se curăţă şi se taie în sferturi.Apoi se adaugă peste vin împreună cu scorţişoara şi anasonul.Se mai ţin pe foc timp de 10 minute.Se pot păstra în borcane sterilizate.

Pește la cuptor cu roții, castraveți și sos din ghimbir

Ingrediente:

Pentru sos:

  • 6 linguri de oțet de orez sau oțet din vin alb
  • 2 linguri de sos de pește
  • 50g zahăr
  • 400g roșii, tăiate în cubulețe de 1 cm
  • 1 castravete, care a fost curățat de semințe și tăiat în bucăți de 1 cm
  • 1 ceapă mică roșie,tăiată fin
  • 1 ceapă verde, tăiată fin
  • 1 ardei roșu fără semințe, tăiat mărunt
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • 2 linguri de coriandru proaspăt
  • 1 lingură de ghimbir proaspătPentru pește:
  • pentru patru porții aveți nevoie de 150-175 g de fiecare
  • Puteți opta pentru somon, ton, macrou, biban de mare
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat

 

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 180 grade C.Pentru a face sosul, fierbeți oțetul cu sosul de pește și cu zahărul timp de 5 minute. Turnați-l apoi într-un bol mare și lăsați-l să se răcească.Adăugați roșile, castraveții, ceapa, ardeiul iute, sucul de lămâie, coriandrul și ghimbirul.

Pește la grătar cu sos de capere

Ingrediente:

  • Pește
  • Suc de lămâie
  • Sare
  • Pătrunjel
  • Busuioc
  • Coriandru
  • Capere

Mod de preparare:

Cel mai bine este să luați un pește întreg, cu oase și cu cap.Gustul va fi mai bun dacă este întreg.Se taie lămâia în feliuțe. Feliuțele se introduc în pește împreună cu amestecul de busuioc,coriandru și pătrunjel.Apoi se toarnă peste un pic de ulei de măsline pentru a ține peștele umed și sare de mare, care este plină de vitamine.Se încinge grătarul și se lasă peștele timp de 10-15 minute.

Între timp, puteți pregăti sosul verde.Pentru sosul verde se pun într-un bol sucul de lămâie și aceleași ierburi ca și la pește.Se adaugă ulei de măsline și un pic de sare.Apoi se adaugă caperele. Daca doriți se poate adăuga și un pic de usturoi.Să aveți poftă și să mâncași cu încredere pentru că nu are nicio calorie!

Pește la grătar cu sos de capere

Ingrediente:

  • Pește
  • Suc de lămâie
  • Sare
  • Pătrunjel
  • Busuioc
  • Coriandru
  • Capere

 

Mod de preparare:

Cel mai bine este să luați un pește întreg, cu oase și cu cap.Gustul va fi mai bun dacă este întreg.Se taie lămâia în feliuțe. Feliuțele se introduc în pește împreună cu amestecul de busuioc,coriandru și pătrunjel.Apoi se toarnă peste un pic de ulei de măsline pentru a ține peștele umed și sare de mare, care este plină de vitamine.Se încinge grătarul și se lasă peștele timp de 10-15 minute.Între timp, puteți pregăti sosul verde.

Pentru sosul verde se pun într-un bol sucul de lămâie și aceleași ierburi ca și la pește.Se adaugă ulei de măsline și un pic de sare.Apoi se adaugă caperele. Daca doriți se poate adăuga și un pic de usturoi.Să aveți poftă și să mâncași cu încredere pentru că nu are nicio calorie!

Retete_4

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.