Retete tv Paprika #2

Printeaza

Retete tv Paprika #1TV Paprika nu este doar un canal de retete culinare, ci un concept de viata, pornind de la oferirea de solutii de cultura a produselor bio si ajungand la cele mai rafinate retete ale lumii si cele mai stralucite restaurante frecventate de staruri.

TV Paprika este un canal tv cu tematica gastronomica, ce urmareste pastrarea traditiilor culinare si promovarea valorilor bucatariei locale traditionale.

Continutul atractiv si variat plaseaza TV Paprika in topul celor mai puternice branduri ale canalelor culinare din Europa. In octombrie 2007 canalul a intrat in portofoliul Chello Central Europe.

Retete_1

Caramella cu mentă și urdă

Ingrediente:

  • 1 ou și 100g făină de persoană
  • 340g de urdă
  • Coaja și sucul de la o portocală
  • Nucșoară rasă
  • Un pumn de frunze de mentă proaspătă
  • Parmezan ras
  • Sare de mare și piper negru măcinat
  • 3 cuburi de unt

Într-un castron se amestecă oul cu făina până capătă un aspect asemănător pesmetului. Se amestecă bine până capătă consistența unui aluat.Puneți aluatul în mașina de făcut paste și setați mașina să facă paste mai groase.Patele trebuie să aibă grosimea unei rogojini de bere.

Așezați pastele pe o suprafață pudrată cu făină, împăturiți, pudrați, iar împăturiți iar pudrați ,iar împăturiți iar pudrați și mai împăturiți și iar pudrați.Tăiați pastele în fâșii și rostogoliți-le ușor pentru a îndepărta excesul de făină. Puneți pastele să fiarbă în apă clocotită timp de 1 minut și jumătate.Între timp, amestecați urda cu coaja de lămâie și cu nucșoara. Adăugați menta și parmezanul, dar păstrați câte un pic din fiecare pentru decorarea finală.

Faceți din acest amestec mici bile. Puteți să faceți câte bile doriți, dar mie îmi place să fac câte patru bile de persoană. Aceste biluțe trebuie să le fierbeți timp de 3-4 minute în apă clocotită și sărată. Apoi le strecurați. Topiți într-un vas cubulețele de unt, adăugați un pic de apă și sucul de lămâie. Asezonați și adăugați pastele în acest unt aromatizat. Serviți imediat alături de biluțele de urdă, cu un pic de parmezan ras și frunze de mentă

Cârnăciori cu pește

Ingrediente:

  • Ciuperci
  • File de Seabass
  • Cârnați chipolata
  • Mazăre înghețată
  • Praz
  • 2 căței de usturoi
  • Semințe de chimen
  • Pudră de paprika afumată
  • Unt
  • Ulei de rapiță

Îndepărtați pielea peștelui dar nu o aruncați. Tăiați pielea în 3 părți egale. Separați carnea de pielița cârnăciorilor chipolata. Amestecați carnea cu 1 ciupercă feliată subțire, paprika și asezonați cu sare și piper. Dați amestecului o formă de cârnat.

Luați un segment și împăturiți-l în piele de pește – asigurați cu o scobitoare. Repetați procedeul încă de două ori. Într-o tigaie încălziți ulei și prăjiți cârnații. Tăiați prazul în cubulețe mici. Trageți prazul în unt și puțin ulei. Adăugați pudră de paprika și lăsați pe foc 8 minute. Adăugați mazărea înghețată și sucul de la o lămâie.

Tăiați două ciuperci cubulețe și puneti-le într-o tigaie alături de puțin unt și puțin ulei. Lăsați pe foc circa 5 minute. După 4 minute adăugați încă o ciupercă feliată. Încălziți o tigaie și prăjiți cârnații de pește.

Cârnați black pudding fripti cu măr și cartofi

Ingrediente:

Într-o tigaie încălziți oțetul și zahăr. Dați în clocot cartofii – după ce au fiert scurgeți cartofii și puneți-i în apă rece. Într-un bol amestecați ardeii chilli, sucul de lămâie, usturoiul și cartofii rași. Radeți mărul și scurgeți excesul de suc.

Combinați cu amestecul de cartofi. Din amestecul obținut faceți niste turtițe pe care le veți prăji până când capătă o culoare brun aurie. Într-o tigaie frigeți feliuțele de cârnați black pudding.Mod de servire: Tocați măcrișul și aranjați-l pe o farfurie. Presărați puțin oțet și adăugați feliuțele de cârnați.

Carnati de Plescoi – Plescoi

Ingrediente:

  • Carne de oaie,
  • ardei iute (3 bucati/kg de carne),
  • cimbru (3 linguri/ kg de carne),
  • usturoi (3 catei/kg de carne),
  • si sare (3 linguri/kg carne),
  • mate de oaie,

Se taie carnea in bucati cat mai marunte si apoi se toaca la masina de tocat, de preferat mai mare, nu pasta. Separat se face o maia din condimente. Se toaca sau se piseaza usturoiul, cu adreiul iute si se adauga cimbrul si sarea. Se leaga cu putina apa si se pune peste carne. Se amesteca bine condimentele pisate cu carnea si se lasa la macerat pentru 12 ore. In acest timp se mai amesteca de 2-3 ori. Dupa timpul de macerare se baga carnea pe mate si apoi se portioneaza cirnatii. Se lasa la uscat sau se afuma.

Carnati la topor – Sadova

Ingrediente:

  • carne de porc (piept de porc),
  • slanina,
  • piper,
  • sare,
  • coriandru,
  • nucusoara,
  • usturoi,

O parte din carnea de porc se taie cu toporul in bucati nici prea mari, nici prea mici. Se face apoi un “brat” din carnea mai slaba ramasa, care se toaca la masina de tocat prin sita mica. Se taie slanina in cubulete de 1-2 cm. Se amesteca apoi toata carnea cu slanina si se adauga pe rand mirodeniile.

Se framanta 15-20 de minute si se lasa la macerat pana a doua zi. Carnea se baga in mate de porc si se formeaza carnatii care se lasa la zvantat 3-4 ore. Se pun apoi la afumatoare, la lemn de cires, 3-4 ore.

Carne de vânat cu piure de fasole

Ingrediente:

  • Carne de vânat
  • Fasole
  • Salată
  • Cimbru
  • Hașme
  • Oțet balsamic
  • Lămâie
  • Usturoi
  • Boabe de ienupăr

Puneți pe foc o tigaie în care adăugați oțetul. Lăsați-l pe foc până ce obțineți un sirop. Cojiți și tocați usturoiul. Într-un mojar pisați cu ajutorul pistilului cimbru, sare, piper și boabele de ienupăr . Lăsați carnea să stea în acest amestec câteva minute. Tăiați hașmele și prajiți-le în ulei de măsline. Adăugați niște usturoi tocat, fasole și niște suc de lămâie. Într-o tigaie, încinsă foarte bine, adăugați ulei de măsline și prăjiți puțin carnea. Introduceți carnea la cuptor.

Tăiați salata în sferturi . Puneți sferturile de salată într-un bol cu ulei, sare și piper. Transferați salata din bol într-o tigaie încinsă bine. Cu ajutorul unui bleder mixați fasolea cu amestecul de hașme. Adăugați ulei de măsline și suc de lămâie și amestecați. Cu ajutorul unei linguri așezați piureul de fasole pe farfurie. Peste piure așezați frunzele de salată și carnea. Presărați oțet balsamic si cimbru.

Carne de vită prăjită cu ardei şi tăiţei cu ou

Ingrediente:

  • 500 g carne macră de vită
  • 2 căţei de usturoi decojiţi
  • o bucăţică de 3 cm de ghimbir curăţat şi ras fin
  • 1 ardei mare roşu
  • 3 fire de ceapă verde
  • 1 ardei iute roşu
  • 150 g germeni de fasole
  • 300 g tăiţei cu ou
  • frunze de coriandru tocate
  • sos de soia

Pentru sos:

  • 4 linguri sos de soia
  • 2 linguri sos de stridii
  • 1 lingură oţet de orez
  • Ulei de arahide
  • Ulei de susan
  • Sare şi piper

 

Carnea de vită se taie în felii subţiri şi se pune într-un castron. Se adaugă 2 linguri de sos de soia, ulei de susan, sare, piper, usturoiul pisat  şi ghimbirul ras. Carnea se lasă la marinat timp de câteva minute.

Între timp, se încălzeşte uleiul de arahide într-un wok sau o tigaie mare şi adâncă. Apoi se adaugă fâşiile de carne şi se prăjesc timp de câteva minute. Se strecoară carnea printr-o strecurătoare şi se păstrează vasul în farfuria de dedesubt.

Tăiaţi ardeiul, ceapa şi ardeiul iute şi prăjiţi-le într-o tigaie în uleiul de arahide amestecat cu cel de susan timp de 2-3 minute. Adăugaţi germenii de fasole. În ultimele 30 de secunde adăugaţi lemongrass şi frunzele de coriandru.

Când sunt gata, legumele se scot şi se adaugă în strecurătoare alături de carnea de vită.

Pentru a face sosul, într-o tigaie se fierb 4 linguri de sos de soia, sosul de stridii, oţeul de orez şi sucul rămas de la carnea de vită, până capătă o consistenţă ca de sirop.

Într-o tigaie se pune carnea de vită, se adaugă sosul şi se menţine pe foc până se încălzeste carnea.

Taiţeii se fierb în apă sărată 3-4 minute, apoi se scurg imediat şi se stropesc cu un pic de ulei de susan şi se amestecă cu restul de frunze de coriandru.

Taiţeii se pun în boluri şi peste ei se adaugă carnea de vită cu sosul aferent.

 

Carofi cu smântână şi usturoi

Ingrediente:

  • 10 cartofi mici fierţi
  • 1 căţel de usturoi tăiat felii
  • 200 ml smântână
  • 5 g unt
  • Sare şi piper

 

Cartofii se taie în jumătăţi.Se ia o tigaie în care se pun 5 g de unt şi se pune pe foc.Se adaugă cartofii şi se amestecă uşor.Apoi se adaugă usturoiul şi se condimentează cu sare şi piper.Se adaugă smântâna şi se mai lasă la foc mic timp de 5 minute.Se serveşte imediat!

Cartofi sote cu seminţe de muştar negru şi curcumă

Ingrediente:

  • 6 cartofi medii decojiţi
  • ½ lingură de curcumă
  • sare şi piper
  • 1 lingură de seminţe de muştar negru
  • 1 cub de unt

 

Se taie cartofii în felii de 1 cm grosime şi se fierb în apă sărată timp de 6 minute. Se strecoară şi se usucă  pe un prosop de bucătărie.Se incălzeşte uleiul într-o tigaie mare, se adaugă cartofii, se presară curcumă şi se condimentează cu sare şi piper. Se prăjesc timp de 3 minute până devin aurii, apoi se adaugă seminţele de muştar şi untul şi se perpelesc incă 1-2 minute.

Se servesc imediat.

 

Carpacio de ananas cu înghețată de nucă de cocos

Ingrediente:

Pentru înghețată:

 

  • 250 ml smântână grasă
  • 200 ml lapte de cocos
  • 5 gălbenușuri de ou
  • 150 g zahărPentru carpaccio:
  • 1 ananas tăiat felii
  • 1 pic de zahăr pentru caramel

 

Smântâna și laptele de cocos se pun într-un vas pe foc și se lasă până încep să fiarbă.Gălbenușurile se bat cu zahărul deasupra unui vas cu apă(se fierb la bain marie).Apoi se adaugă crema fierbinte și se amestecă bine până ce crema capătă o consistență solidă.Compoziția se răcește adăugându-se vasul în care stă într-un bol cu apă rece.Se amestecă din când în când pentru a nu face pojghiță deasupra.Când s-a răcit se bagă în congelator pentru o oră.

Apoi se scoate și se amestecă bine pentru a se topi cristalele de gheață formate.Se dă iar la congelator și apoi se scoate iar și se amestecă bine.Între timp se caramelizează feliile de ananas.Când acestea s-au răcit, se servesc cu înghețata de nucă de cocos.

Caserolă cu păstrăv și șalău

Ingrediente:

Ingrediente pentru păstrăv:

 

  • 1 fileu mai mare de păstrăv
  • condimente pentru pește
  • sare
  • zeamă de lămâie
  • chimen semințe
  • ulei de măsline
  • Ingrediente pentru șalău:
  • 1 file mai mare de șalău
  • condimente pentru pește
  • sare
  • chimen semințe
  • usturoi zdrobit amestecat cu puțin ulei

 

 

Mai întâi scoatem coloana vertebrală a păstrăvului, care se va adăuga din nou înainte de prăjit. Scoaterea coloanei la început este necesară pentru că evităm problemele cu oasele, însă merită să o adăugăm din nou pentru gust.Se sărează fileurile, se condimentează cu condimentele pentru pește, se picură deasupra zeama de lămâie și se adaugă la final chimenul. Adăugăm din nou coloana. Se toarnă puțin ulei de măsline în tigaie sau într-o tavă mai mică, se adaugă păstrăvul care se mai presară cu chimen și condimente pentru pește.

Fileuri mijlocii de șalău se presară cu condiment pentru pește pe ambele părți, apoi se condimentează cu puțin chimen și usturoi zdrobit amestecat cu puțin ulei. După ce se condimentează bine pe ambele părți, se adaugă lângă păstrăv și se prăjesc împreună.Se prăjesc timp de 10 minute în cuptor cu flux de aer, până ce devin aurii.Se servesc cu salate colorate și lămâie. Lămâia este esențială pentru pește.

Cel mai rapid sos de tomate

Ingrediente:

  • Ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, curățați și tăiați mărunt
  • 1 buchet de frunze de busuioc
  • 3 cutii cu roșii întregi la borcan de 400g fiecare
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • Sare

Luați o tigaie care nu se lipește, turnați 4 linguri de ulei de măsline și puneți-o pe foc. Adăugați usturoiul și apoi busuiocul și roșiile. Cu ajutorul unei linguri de lemn zdrobiți roșiile.Condimentați cu sare și piper. După ce a fiert, luați tigaia de pe foc și treceți sosul printr-o sită. Aruncați busuiocul și usturoiul care vă vor rămâne în sită. Puneți din nou sosul în tigaie și fierbeți încă 5 minute pentru a se întrepătrunde foarte bine aromele.Sosul se poate păstra într-un borcan, în frigider, timp de o săptămână. Puteți chiar să îl și înghețați dar având în vedere că se face extreme de repede, nu cred că trebuie să vă faceți rezerve.

Aluat de pizza

Ingrediente:

  • 1kg Făină albă tip ‘00’
  • sau 800 g făină albă tip ‘00’ f, plus 200 g făină din griș
  • 1 lingură de sare de mare
  • 2 plicuri de drojdie uscată de 7g fiecare 1 lingură zahăr pudră
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 650 ml apă călduță

Cerneți făina pe o suprafață curată de lucru. Luați un bol și amestecați în el drojdia, zahărul, apa și uleiul de măsline. Turnați acest amestec peste făină și frământați până se obține un aluat elastic.Luați aluatil ți puneți-l într-un vas. Acoperiți vasul cu o cârpă umedă și lăsați-l deoparte timp de o oră până își dublează volumul.După o oră frământați din nou aluatul.

Acest aluat îl puteți folosi imediat sau îl puteți ține la frigider, înfășurat în folie alimentară. Dacă îl utilizați imediat, împărțiți aluatul în 6-8 bile mici, din care veți obține pizza cu un diametru de 20 de cm.Acest aluat îl puteți păstra în frigider până doriți să gătiți pizza. Ca să vă fie și mai ușor puteți întinde cercuri cu diagonală de 20 de cm și cu o grosime de o,5 cm și să le păstrați în frigider în folie.

Cheeky de ardei iute

Ingrediente:

  • 8-10 ardei roși iuți proaspeți
  • 8 ardei roși grași
  • Ulei de măsline
  • 2 cepe medii tocate mărunt
  • 1 crenguță de rozmarin proaspăt cules
  • 2 frunze proaspete de dafin
  • 1 bucată de 5 cm de scorțișoară
  • Sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
  • 100g zahăr brun
  • 150 ml oțet balsamic

Prăjiți ardeii grași pe un grătar sau într-o tigaie. Scoateți-i într-un castron și acoperiți cu folie. De la aburii acumulați îi veți putea decoji mai ușor.Scoateți semințele și tăiați ardeii în bucățele mici.Luați un vas, adăugați ulei de măsline, ceapa, o, dafinul și scorțișoara.

Condimentați cu sare și piper. Fierbeți timp de 20 de minute, până ceapa devine aurie.Adăugați ardeiul tocat și ardeiul iute tocat, zahărul și oțetul. Mai fierbeți câteva minute și apoi scoateți batonul de scorțișoară și frunzele de dafin.Puteți păstra sosul în borcane, la frigider timp de câteva luni.

Chiftele de peste – Bicaz

Ingrediente:

  • 1 kg peste fiert,
  • sare,
  • piper,
  • doua oua,
  • o lingura de faina,
  • marar

Se dezoseaza pestele fiert si carnea se amesteca cu sarea, piperul, ouale, mararul si faina pana se omogenizeaza. Se fac in mana chiftelele si se prajesc in tigaie cu ulei, la foc mic sa se patrunda. Se servesc cu sos picant sau de usturoi.

Chirosti cu brizna – Luncavita

Ingrediente:

  • 3 oua,
  • 400 gr faina,
  • sare,
  • 300 gr branza,
  • 25 gr zahar,

Se bate oul cu sarea, apoi se adauga faina si zaharul dupa care se framanta. Aluatul obtinut se intinde intr-o foaie subtire, se taie in bucatele potrivite ca marime, se strang cu degetele in forma de fundita si se lasa putin “sa se odihneasca” stropite cu faina ca sa nu se lipeasca. Intre timp se rade branza. Chirostile (funditele de aluat) se dau in fiert, 1-2 minute, avind grija sa nu se lipeasca intre ele in apa, dupa care se scot si se aseaza pe o tava. Se presara branza rasa pe deasupra si se baga la cuptor pana se rumenesc.

Ciorbă de cartofi cu ou fiert si năsturel (măcris de baltă)

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 250 g năsturel bine spălat
  • 250 g carofi decojiţi
  • 25 g unt
  • 1 lingură apă clocotită
  • 2 ouă
  • 1 lingură oţet din vin alb
  • ulei de masline
  • sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat

Năsturelul se pune într-o tigaie cu puţin ulei de măsline. Cartofii se taie în felii subţiri şi se pun în tigaie, împreună cu untul. Se lasă pe foc până se inmoaie.

Într-o oală cu apă clocotită adăugaţi năsturelul si cartofii si lăsaţi-i să fiarbă.Apoi turnaţi conţinutul într-un blender si amestecaţi până la omogenizare.

Într-un vas puneţi apa la fiert pentru ouă.Oăale se vor fierbe fără coajă astfel: cu ajutorul unei furculiţe amestecaţi în apă până se creează un “mini-jacuzzi”.Adaugaţi oţet pentru a preveni împrăştierea albuşului.Puneţi ouăle în mijlocul cascadei formate (amestecaţi în continuu cu furculiţa) .Ouăle vor arata ca nişte biluţe de mozzarella,care protejează foarte bine galbenuşul. Fierbeţi timp de 2 minute şi apoi scoateţi cu grijă ouăle.

Serviţi astfel:puneţi câte un ou în bol, adugaţi supa si garnisiţi cu frunze de năsturel şi ulei de măsline.

Retete_4

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Bune retetele de la paprika

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.