Retete traditionale: Bouillabaisse
PrinteazaOriginară din Marsilia, această fiertură de peşte şi-a câştigat o reputaţie binemeritată. Ca în cazul tuturor mâncărurilor clasice franţuzeşti, reţeta unui bouillabaisse autentic se dispută încă.
Se taie în fâşii câţiva peşti din specii cu carnea mai tare, precum racasse sau monkfish.
Baza o formează supa obţinută prin fierberea oaselor rămase în urma îndepărtării fileului. Se căleşte puţină ceapă tăiată feliuţe în ulei de măsline şi apoi se adaugă câteva roşii proaspete şi supa de peşte.
Ceea ce are bouillabaisse special este combinaţia ei de arome: şofran, seminţe de fenicul şi coajă de portocală. Peştele se fierbe în această zeamă, la foc mic, cu câteva scoici de râu, midii şi calmar.
Apoi peştele şi fructele de mare fierte se scot pe un platou, iar zeama se fierbe în continuare.
De altfel, cuvântul bouillabaisse vine de la verbul bouillir, care înseamnă a fierbe.
Bouillabaisse se serveşte în mod tradiţional în două vase diferite. Supa, cu gustul ei îmbătător, se pune în boluri adânci peste felii de pâine prăjită frecate cu usturoi, iar peştele şi fructele de mare se servesc separat, împreună cu rouille, o maioneză cu usturoi, dreasă cu ardei iute.
Nu mai trebuie decât pâine cu coajă crocantă, un vin roze de la gheaţă şi câţiva prieteni dragi.
Bouillabaisse
Pofta buna!