Retete de sarbatori: Jambon

Printeaza

Jambon din: ciolan de porc, sare, piper, ienibahar, foi de dafin, usturoi, rozmarin si vin alb.

Ingrediente:

  • 1 ciolan (pulpa din spate)
  • 2 linguri cu sare
  • 10 boabe de piper
  • 4 boabe de ienibahar
  • 3 foi de dafin
  • 5 catei de usturoi
  • 3 crengute de rozmarin
  • 1 l de vin alb sec

 

Mod de preparare:

Pârleşte ciolanul, curăţă-l cu lama cuţitului şi spală-l. Pune apă la fiert într-o tavă mare cât să încapă piciorul de porc. Adaugă sarea, piperul, ienibaharul, usturoiul tăiatîn felii, foile de dafin. Lasă să clocotească, apoi pune ciolanul. Când sosul a scăzut la jumătate, completează cu vin.

Lasă să fiarbă, la foc mic, 3 1/2-4 ore. Cu 2-3 minute înainte de a lua de pe foc, presară rozmarinul. Lasă-I să se răcească în zeamă (întoarce-l din când în când), apoi pune jambonul la presat între două tocătoare de lemn cu o greutate deasupra.

Lasă-l de seara până dimineaţa, apoi pune-l la zvântat afară sau într-o cameră aerisită şi răcoroasă. A doua zi, afumă-l sau bagă-l în frigider.

Jambon

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.