Reţete pentru gratar: vinete la grătar, marinate cu pătrunjel, caşcaval pane cu alune prăjite, vinete la grătar cu susan

Printeaza

Pentru cei pasionati de gratare va prezentam o serie de 3 retete pentru gratar din legume:

Reţete pentru gratar

Vinete la grătar, marinate cu pătrunjel

O reteta de vinete la gratar, marinate cu patrunjel din: vinete, ulei de masline extravirgin, ardei iute, hasmatuchi, sare si piper.

Ingrediente:

  • 2 vinete lungi
  • 5 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 ardei iute roşu
  • 1 legătură hasmaţuchi
  • sare şi piper

Mod de preparare:

Spală vinetele, îndepărtează-le vârful şi partea de la coa­dă, apoi taie-le felii groase şi sărează-le. Pune-le pe un plan înclinat şi aşază peste ele un fund de lemn cu o greutate şi lasă-le să se scurgă de lichidul amar.

După circa o jumătate de oră, clăteşte feliile de vinete şi usucă-le cu grijă cu hârtie absorbantă. Pune-le apoi pe grătar şi frige-le pe ambele părţi până când se înmoaie.

Taie usturoiul feliuţe sau zdrobeşte-1, dacă preferi o aromă mai pregnantă; pune-1, împreună cu ardeiul iute întreg, într-o tigaie cu ulei încălzit şi lasă la infuzat.

Adaugă hasmaţuchi tocat, amestecă şi toarnă sosul pes­te vinetele presărate cu piper în prealabil, după gust, lăsându-le să se pătrundă aromele. După 10 minute, serveşte-le.

Caşcaval pane cu alune prăjite

O reteta de cascaval pane cu alune prajite din: cascaval, alune de padure, salata verde, rosii cherry, ulei de masline extravirgin si sare.

Ingrediente: Cascaval_pane_cu_alune_prajite

  • 300 g caşcaval din lapte de vacă, mai tare
  • 60 g alune de pădure
  • 1 salată verde
  • 10 roşii cherry
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare

Mod de preparare:

Prăjeşte alunele câteva minute într-o tigaie neaderentă, fară ulei, lasă-le să se răcească şi toacă-le în robot.

Taie caşcavalul felii groase şi apoi triunghiuri. Unge-le cu puţin ulei, trece-le prin tocătura de alune, presând cu mâinile ca să se lipească bine, apoi pune-le pe grătar. Lasă-le câte un minut pe fiecare parte. Spală şi zvântă salata şi roşiile. Rupe salata bucăţi mici şi taie roşiile sferturi.

Pune salata şi roşiile pe farfurii şi condimenteaz-o cu sare, după gust, şi stropeşte-le cu ulei de măsline. Aranjează în mijloc triunghiurile crocante de caşcaval şi serveşte-le imediat.

O reteta simpla de vinete la gratar cu susan din: vinete, ulei aromat cu ardei iute, sos de soia, sos de peste, usturoi, ardei iute, ulei de masline extravirgin, ulei de susan, zeama de lamaie, zahar brun, menta si seminte de susan.

Vinete la grătar cu susan

 

Ingrediente:Vinete la grătar cu susan

  • 4 vinete mici, mai rotunde
  • 3 linguri ulei aromat cu ardei iute
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 linguri sos de peşte
  • 2 căţei de usturoi
  • 2 ardei iuţi roşii proaspeţi
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură ulei de susan
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguriţe zahăr brun
  • 1 lingură mentă proaspătă tocată
  • 2 linguri seminţe de susan

Mod de preparare:

Taie vinetele felii pe lungime, pornind de la vârf şi lăsându-le netăiate spre coadă circa 1 cm. Presară sare pe felii şi lasă-le să se scurgă 10-30 de minute. Clăteşte-le cu apă rece şi zvântă-le.

Intre timp, prepară un sos amestecând uleiul aromat cu ardei iute, sosul de soia şi cel de peşte. Unge cu acest sos feliile de vinete, pe ambele părţi.

Frige vinetele pe un grătar de fontă încins până când se înmoaie. Căleşte usturoiul tăiat feliuţe şi ardeiul iute în uleiul de măsline încins până când îşi lasă aromele.

Ia tigaia de pe foc şi adaugă zeama de lămâie, zahărul brun, menta şi uleiul de susan. Aşază vinetele în formă de evantai pe un platou şi toarnă peste ele compoziţia obţinu­tă. La sfârşit, presară-le cu seminţe de susan şi decorează cu frunze de mentă.

Dacă vrei să dai un gust uşor diferit preparatului, poţi prăji seminţele de susan într-o tigaie fară ulei, pentru a le face mai crocante. Dacă doreşti să obţii un preparat cu o aromă mai pregnantă, poţi servi vintele cu tahini (cremă pe bază de seminţe de susan).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.