Retete internationale: Paella

Printeaza

O reteta delicioasa de paella din: bulion de pui, sofran, bacon afumat, piept de pui, ulei de masline, ceapa, ardei gras, usturoi, rosii, orez, sare, piper, calamar, midii, mazare, vin alb, creveti, patrunjel si felii de lamaie.

Ingrediente:Paella

  • 600 ml bulion de pui
  • 10-12 stigme de sofran
  • 3 feliute de bacon afumat
  • 350 g piept de pui, fara piele si dezosat
  • 2 linguri ulei de masline
  • 200 g ceapa, taiata solzisori
  • 1 ardei gras verde si 1 rosu, tocati
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 400 g rosii din conserva, taiate
  • 250 g orez cu bobul lung
  • Sare si piper negru
  • 250 g calamar mic
  • 400 g midii vii
  • 200 g mazare congelata
  • 2 linguri vin alb, optional
  • 200 g creveti decorticati, proaspeti sau decongelati daca au fost congelati
  • 12 creveti intregi, optional
  • 3 linguri patrunjel proaspat, tocat

Garnitura:

  • felii de lamaie, optional

 

Mod de preparare:

Se da bulionul in clocot, se amesteca sofranul si se lasa deoparte. Se curata baconul de sorici si grasime si se taie in fasii de 1 cm. Se taie carnea de pui in cubulete de 2,5 cm. Se incinge 1 lingura de ulei de masli­ne intr-un vas special de paella, o ti­gaie cu capac sau intr-o cratita termo­rezistenta.

Se adauga baconul si carnea de pui si se prajesc la foc potrivit 5 minute sau pana cand s-au rumenit putin, intorcandu-le frecvent de pe o parte pe cealalta. Se scot si se lasa deoparte.

Se adauga restul de ulei in tigaie, apoi ceapa, ardeii si usturoiul si se calesc la foc mic 10-15 minute, pana s-au in­muiat dar nu si-au schimbat culoarea. Se amesteca rosiile si se da amestecul in clocot.

Se micsoreaza flacara la mediu si se mai fierb 9-10 minute, amestecand des, pana cand o parte din lichid s-a evaporat, iar amestecul s-a legat.

Se inglobeaza orezul, se adauga puiul si baconul, bulionul si un varf de sare si se da totul in clocot. Se micsoreaza flacara pana la mic, se acopera tigaia cu un capac sau cu folie de aluminiu si se mai lasa la fiert 25 de minute, fara a lua capacul.

Intre timp se spala calamarul si se taie in sferturi pe lungime. Se freaca bine cu o perie midiile si se arunca cele deschise sau stricate.

Calamarul se amesteca cu midiile, mazarea si orezul si se fierbe paella inca 10 minute sau pana cand orezul a absorbit tot bulionul si midiile s-au deschis (se arunca cele care au ramas inchise). Daca mancarea s-a lipit de tigaie se adauga vinul alb, optional, sau putina apa.

Se presara mult piper negru, apoi se adauga crevetii decorticati si se amesteca usor cu o furculita.  Se aseaza crevetii intregi deasupra, optional, si se mai da mancarea la foc 3-4 minute pana cand toti crevetii sunt patrunsi.

Se presara patrunjelul peste paella si se serveste cu felii de lamaie, optional.

Paella

Paella

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.