Retete internationale: Macaroane cu branza

Printeaza

Macaroane cu branzaGrecii şi romanii au fost probabil primii care au combinat aceste două alimente foarte gustoase, în perioada medievală, reţetele de paste făinoase includeau întotdeauna nişte brânză rasă, precum şi condimente.

Ulterior, acest fel de mâncare a trecut dincolo de graniţele Italiei, ajungând în secolul XIV până la curtea regelui englez Richard II, după cum dovedeşte vechea reţetă de „macrows”, cum erau numite macaroanele. Potrivit acestei reţete, pastele trebuie fierte, dupâ care, „luaţi brânza, daţi-o pe râzătoare, puneţi peste macaroane şi nişte unt şi serviţi-le la masă îndată”.

Intr-o reţetă din secolul XVIII, scrisă de o anume Elizabeth Raffald, se spune că pastele trebuie aşezate în straturi alternative cu brânză parmezan şi cu smântână. Reţetele americane din secolul XIX descriu aceeaşi tehnică de aşezare a pastelor în straturi. Intr-o reţetă din 1915 dimpotrivă, se recomandă ca brânza să fie topită într-un sos şi abia apoi acesta să fie adăugat peste paste.

Denumirea acestor paste făinoase, numite în italiană maccheroni, trimite la termenul grecesc makaria, care se referă la un fel de supă de orz. Pe de altă parte, cuvântul ar putea proveni din latinescul macerare, care înseamnă „a zdrobi”, făcând trimitere la faptul câ, pentru a face pastele, boabele de grâu trebuiau zdrobite.

Macaroane_cu_branza_04

Macaroane cu branza

Ingrediente:

  • 75 g unt
  • 25 g faina obisnuita
  • 1 l lapte
  • 1 1/2 lingurita mustar uscat
  • sare
  • piper negru macinat
  • 500 g macaroane scurte
  • 375 g branza Cheddar data pe razatoare
  • 125 g parmezan proaspat ras

 

Mod de preparare:

Intr-o cratiţă puneţi să se topească untul la foc mediu. Adăugaţi făina şi lăsaţi-o să se călească uşor în unt 1-2 minute, amestecând cu o lingură. Turnaţi laptele treptat, amestecând mereu seu un tel, până ce sosul începe să fiarbă, apoi adăugaţi muştar, sare şi piper dupâ gust. Fierbeţi sosul la foc mic cât să se îngroaşe, aproximativ 2 minute.

Fierbeti macaroanele conform indicatiilor de pe ambalaj. Cand sunt gata, scurgeti-le bine de apa si amestecati-le cu sosul, branza Cheddar si trei sferuri din cantitatea totala de parmezan. Puneti apoi pastele intr-o tava nu prea adaunca, unsa cu unt.

Peste ele presarati restul de parmezan. Dati pastele la cuptor aproximativ 25-30 de minute. Cand sunt gata, trebuie sa fie putin rumenite.

Macaroane_cu_branza_08

Macaroane cu branza

Macaroane cu branza

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.