Retete internationale: Chiftele de peşte

Printeaza

Chiftele_de_pesteIn multe părţi ale lumii se prepară chiftele de peşte. Cele thailandeze (tod muri) sunt subţiri, crocante şi sunt legate cu pastă de curry; de obicei se servesc cu un sos de ardei iuţi.

Iniţial, chiftelele erau considerate doar o metodă de a folosi cu economie carnea de peste proaspăt în perioadele când era mai greu de procurat. Ele se prepară în general din carne de peşte alb mârunţitâ, amestecată cu cartofi zdrobiţi şi cu pătrunjel. Chiftelele se modelează din această compoziţie, apoi se dau prin pesmet.

Se pot prăji în ulei sau pe grătar. De cele mai multe ori se servesc cu cartofi prăjiţi, cu toate că ele conţin deja cartofi. Dacă doriţi sâ îmbunătăţiţi reţeta, folosiţi somon, egrefin sau alt soi de peşte afumat sau adăugaţi în compoziţie nişte creveţi.

în vremurile mai grele, micile restaurante englezeşti care vindeau peşte cu cartofi prăjiţi au început sâ servească astfel de chiftele de peşte, care sunt mai economicoase. De altfel, chiftelele de peşte continuă sâ fie prezente în meniurile acestor localuri pânâ în ziua de astăzi, constituind o alternativă mai ieftină la un file de peşte.

Chiftele de peste cu piure de spanac

Ingrediente:

  • 4 cartofi curatati de coaja
  • 500 g cod, merluciu sau egrefin, fara piele
  • 250 ml lapte
  • o mana de paturnjel verde tocat
  • 12 fileuri de ansoa, spalate de sare
  • 2 linguri unt
  • faina (cat cuprinde o farfurie), asezonata cu sare si boia de ardei cayenne
  • 2 maini bune de frunze foarte tinere de spanac
  • 125 ml frisca lichida sau smantana dulce
  • o lamaie

 

Mod de preparare:

Tăiaţi cartofii în bucăţi, puneţi-i într-o cratiţă şi acoperiţi-i cu apâ. Puneţi-i la fiert, la foc mic, împreună cu o linguriţă de sare, aproximativ 25 minute, cât sâ se îmmoaie. în timp ce fierb cartofii, puneţi peştele într-o altă cratiţă, nu prea adâncă, turnaţi peste el lapte aproape cât sâ-l acopere şi lăsaţi-l să fiarbă molcom până ce carnea devine opacă şi se poate desface în bucăţi.

Aceasta durează cam 10 minute.

Puneţi pătrunjelul tocat într-un castron. Tocaţi mărunt fileurile de anşoa şi puneţi jumătate dintre ele în acelaşi castron cu pătrunjelul.

Scoateţi, cu ajutorul unei spatule, pestele din laptele în care a fiert şi puneţi-l într-un castron. Desfaceţi-l în bucăţi, scoţând toate oasele şi având grijă sâ nu-l zdrobiţi prea tare. Asezonaţi peştele cu sare şi piper negru.

Incercaţi cartofii cu o furculiţă. Când sunt gata, scurgeţi apa şi zdrobiţi-i, amestecându-i cu untul, apoi cu peştele. Din acest amestec modelaţi 8 chiftele plate, apăsându-le uşor cu mâna.

Treceţi-le chiftelele prin făina asezonată cu sare şi boia, înfâinându-le bine pe ambele părţi.

Puneţi la încins puţin ulei; cel mai bine ar fi să folosiţi o tigaie antiaderentâ. Când uleiul este fierbinte, puneţi în el chiftelele de peşte înfainate. Prajiţi-le câte 2 minute pe fiecare parte, întorcându-le cu grijă cu o spatulă.

Serviţi-le cu piure de spanac şi cu câte un sfert de lămâie, care va fi stoarsă peste ele. Spălaţi spanacul şi rupeţi-l în bucăţele mici.

Puneţi frunzele umede într-o cratiţă nu prea adâncă, împreună cu restul fileurilor de anşoa si acoperiţi-le cu un capac.

Puneţi cratiţa pe foc un minut sau două, până ce frunzele s-au înmuiat puţin. Turnaţi peste spanac smântână sau frişca lichidă, adăugaţi puţină sare şi un strop de piper negru şi lăsaţi sâ fiarbă la foc molcom câteva minute.

Serviţi spanacul drept garnitură la chiftelele de peşte, împreună cu câte un sfert de lămâie.

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.