Retete delicioase: Găluşte cu prune
PrinteazaO reteta delicioasa de galuste cu prune din: cartofi, faina, sare, lapte, prune, pesmet si zahar tos.
- 1 kg cartofi
- 1 cană faină
- 1 linguriţă sare
- 1 ceaşcă lapte fierbinte
pentru umplutură:
- 30-40 prune fără sâmburi
pentru decor:
- 1/2 kg pesmet
- 1 cană zahăr tos
Mod de preparare:
Spală şi curăţă prunele de sâmburi şi codiţe, pune-le în strecurătoare şi presară-le cu două linguri de zahăr tos. Lasă-le o jumătate de oră. Spală cartofii, pune-i la fiert cu apă caldă cât să-i acopere şi fierbe-i la foc potrivit, o jumătate de oră.
Curăţă-i de coajă cât sunt calzi, zdrobeşte-i cu furculiţa, adaugă sarea şi subţiază cartofii cu laptele fierbinte.
Omogenizează, adaugă faina, amestecă repede cu o furculiţă ca să obţii un aluat moale. Frământă când s-a răcit, formează câteva bile şi întinde-le cu sucitorul pe o planşetă presărată cu faină.
Pune pesmetul într-o tigaie de teflon, lasă focul mic şi rumeneşte-l amestecând destul de des cu o lingură de lemn. Când este gata, adaugă zahărul tos şi ia tigaia de pe foc.
Taie fiecare foaie de aluat în mai multe pătrate cu latura de 4 cm, aşază în mijlocul fiecăruia câte o prună, rotunjeşte cu mâna găluştele şi pune-le la fiert în apă multă. Foloseşte un vas cu gura largă.
Lasă găluştele în apa fierbinte până când se ridică deasupra. Scoate-le cu o spumieră şi tăvăleşte-le prin pesmet si zahăr.
Găluşte cu prune
Pofta buna!