Retete delicioase: Mere umplute
PrinteazaO reteta delicioasa de mere umplute din: mere, cognac, morcovi, dovleac, teliona, coacaze, jambon, varza rosie, unt, ceapa, scortisoara, piper alb, sare si dafin.
- 8 mere de marime mijlocie
- 8 lingurite de cognac
- 2 morcovi
- 200 g dovleac
- 2 tulpini de telina cu frunze
- 150 g coacaze, rosii sau negre
- 400 g jambon
- 1 varza rosie
- 50 g unt
- 2 cepe
- 1/4 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita piper alb proaspat macinate
- sare
- dafin
Mod de preparare:
Cu ajutorul unui cutit ascutit scoateti cotorul si miezul merelor, in asa fel incat sa ramana marginea cu o grosime de 1,5 – 2 cm. Taiati jambonul in cubulete si prajiti-le in jumatate din cantitatea de unt in care ati adaugat si 1 lingurita de apa.
Curăţaţi ceapa, radeţi-o pe răzătoarea cu ochiuri mici şi căliţi-o, separat, în unt. Adăugaţi puţină sare, dovleacul, morcovii, ţelină tăiate în cubuleţe cât mai mici. Când legumele s-au înmuiat, puneţi peste ele cubuleţele de jambon, coacăzea curăţată de frunzuliţe, amestecaţi şi condimentaţi după plac.
Mai lăsaţi la foc mic 3 minute. Puneţi în fiecare măr câte 1 linguriţă cognac, presăraţi scorţişoară pe pereţii interiori şi apoi umpleti merele cu amestecul de jambon şi legume. Aşezaţi merele într-o tavă pe un strat de varză tocată şi dafin şi ţineţi tava la cuptor, la foc potrivit, cel puţin 25 – 30 de minute.
Serviţi merele coapte, calde. Pentru efect, le pute ti flamba la servire, dacă le stropiţi înainte de a fi aduse la masă cu cognac şi le daţi foc.
Mere umplute
Pofta buna!