Retete de sosuri: Maioneza
PrinteazaMaioneza din: ou, ulei, lamaie, sare, piper.
- pentru fiecare gălbenuş se socoteşte 100 ml untdelemn
- o jumătate linguriţă zeamă de lămâie
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se pun gălbenuşurile într-un castron, se adaugă puţină sare şi piper. Se amestecă bine cu o lingură de lemn câteva minute, apoi se toarnă câte o picătură de untdelemn, amestecând mereu.
După ce maioneza începe să se lege, se pot adăuga, deodată, mai multe picături de untdelemn, chiar un fir subţire, continuu.
Din când în când se picură zeamă de lămâie. Se sărează, se piperează şi se acreşte după gust.
Dacă maioneza este groasă, se poate subţia cu apă rece.
Dacă i se adaugă câteva linguri de smântână, maioneza capătă un gust mai bun.
Ca maioneza să se lege repede, ouăle trebuie să fie proaspete, iar untdelemnul nu prea rece.
Pofta buna!