Retete de post: Sarmale de post în foi de viţă
PrinteazaO reteta de sarmale de post in foi de vita din: frunze de vita, orez, hribi, ceapa, menta, bulion, rosii, ulei, morcovi si sare.
- 60 frunze de viţă
- 300 g orez
- 300 g hribi uscaţi (sau ciuperci)
- 4 cepe mijlocii
- 1 lingură mentă uscată, bine mărunţită
- 2 linguri bulion
- 2-3 roşii
- 1 cană ulei
- 2-3 morcovi
- 1 lingură sare
Mod de preparare:
Alege orezul bob cu bob, spală-1 în 2-3 ape şi lasă-1 să stea în apă rece.Curăţă ciupercile, taie-le felii şi căleşte-le cu ceapa curăţată şi tocată în jumătate din uleiul încins. Dacă foloseşti hribi uscaţi, ţine-i în apă caldă 2-3 ore, schimbă apa şi dă-i în clocot, apoi scurge-i în sită şi toacă-i când nu mai au apă.
Spală frunzele de viţă, rupe-le codiţele, opăreşte-le în apă fierbinte până când îşi schimbă culoarea, apoi rupe-le pe lung.Când a scăzut zeama de la ciuperci, adaugă orezul (scurs bine) şi morcovii daţi pe râzătoare. Amestecă folosind o lingură de lemn şi lasă 10 minute, la foc mic. Sărează, după gust, şi condimentează cu mentă mărunţită (poate înlocui piperul). Lasă să se răcească. Omogenizează amestecul după ce ai pus 1 lingură cu bulion.
Aşază pe frunzele de viţă câte o lingură din compoziţia cu orez şi formează sarmalele. Aşază-le într-un vas cu pereţi înalţi, pe fundul căruia ai pus un strat de felii de roşii. Acoperă cu apă caldă, adaugă uleiul rămas, bulionul şi fierbe 1 oră pe plită şi 1 oră la cuptor. Serveşte cu pâine de casă.
Sarmale de post în foi de viţă
Pofta buna!