Retete de post: Sarmale cu grau zdrobit
PrinteazaO reteta de post de sarmale cu grau zdrobit din: grau, ceapa, morcov, varza murata, pasta de tomate, suc de rosii, zahar, ou, sare, piper, cimbru, marar si patrunjel verde.
- 200 g grâu
- două cepe
- un morcov
- 300 g foi de varză murată
- două linguri pastă de tomate
- un pahar de suc de roşii
- un ou
- o lingură de zahăr
- sare
- piper
- cimbru
- mărar şi pătrunjel verde; pentru învelit: foi de varză
variantă:
- 500g carne de porc şi de vită.
Mod de preparare:
Acum sarmalele se fac cu orez, dar demult, tare demult, se făceau cu grâu. Se zdrobea în piuliţă, nu prea tare, doar cât să plesnească bobul şi să se fărâme în două ori trei. Se călea puţină ceapă, laolaltă cu un morcov dat pe râzătoare.
Grâul se dădea o dată în fiert, de o parte. Când era zi de post, îi puneai puţină varză tocată mărunt-mărunt. Când puteai mânca de dulce, adăugai carne tocată – de porc, ori vită, ori de- amândouă. Mai puneai sare, după cum ţi-era gustul, sos de roşii, un ou.
Le amestecai pe toate, cu sare, cu piper, cu cimbru, cu verdeţuri tocate şi făceai sarmaua, ca şi-acuma, cu frunză de varză. Pe fundul oalei: varză tocată, desărată bine. Deasupra: sarmalele, în două ori chiar trei straturi. Foi de varză şi deasupra zeamă din butoi amestecată cu apă, cu sos de roşii şi- o lingură cu zahăr, cât să le cuprindă şi să fiarbă bine, la foc mocnit.
Incoming search terms:
- https://www restaurantedelux ro/retete-de-post-sarmale-cu-gru-zdrobit html