Retete de post: Cozonac muntenesc
PrinteazaCozonac muntenesc din: faina, zahar, margarina, drojdie, apa, coaja de lamaie, rom, sare, sofran, scortisoara, cuisoare, coaja de portocala.
- 1 kg faină
- 500 g zahăr tos
- 2 pachete margarină
- 50 g drojdie
- 1 litru apă
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 1 linguriţă rom
- 2 linguriţe sare
- şofran
- 1 vârf cuţit praf de scorţişoară
- 1 vârf cuţit praf de cuişoare
- 1 linguriţă coajă rasă de portocală
Ingrediente glazura: miez de nuci, alune de pădure, stafide, fructe uscate250 ml untdelemn + 100 ml pentru uns tăvi şi cozonaci
Mod de preparare:
Drojdia se desface în 2 ceşti cu apă caldă se adaugă 1 ceaşcă cu zahăr tos, 2 ceşti lăină şi 100 ml ulei. Se amestecă, se bate vârtos cu o lingură de lemn, se lasă să respire
într-o cană de apă caldă se dizolvă o ceaşcă de zahăr şi se amestecă scorţişoară, cuişoare, şofran, rom, coajă de lămâie şi portocală, zahăr vanilat, sareîntr-un castron se freacă 1 pachet jumătate de margarină cu restul de untdelemn.
Margarina rămasă se pune la-ncălzit,făina rămasă se pune într-un lighean I se adaugă, pentru frământatul final, aproape toate cele bune şi lăcute mai sus: plămădeala, grăsimea frecată, sosul de zahăr în timpul frământatului, care ţine cam o jumătate de oră, se mai adaugă câte puţină margarină caldă.
Dacă aluatul a-nceput să scoată bule de aer, e gata se acoperă cu un ştergar şi se lasă să crească la loc călduţ în voia lui (îşi va dubla volumul)
Se ung tăvile cu untdelemn se încinge cuptorul se pune aluatul care n-a stat din crescut în tăvi cam la jumătate, că mai creşte .
Se ung cozonacii cu ulei, se presară nuci, stafide, eventual alte fructe uscate, alune de pădure în cuptor, la foc potrivit spre mic, va sta 1 oră.
Pofta buna!