Retete de post: Colac de pomenire
PrinteazaO reteta de post de colac de pomenire din: faina, apa, drojdie, oua, zahar, lapte, unt si arome.
Ingrediente:
- un kilogram de făină
- apă
- drojdie
facultativ
- 15 ouă
- 300 g zahăr
- 600 ml lapte
- 50 g drojdie
- 250 g unt
- arome
Mod de preparare:
Se prepară un aluat obişnuit dintr-un kilogram de faină, apă şi 50 g drojdie. Se lasă aluatul la crescut la loc cald. După ce a crescut, se rupe în trei bucăţi din care se modelează suluri lungi şi subţiri. Se face o împletitură care se uneşte la capete, dăndu-i-se formă de cerc.
Pe locul unde s-au unit capetele se poate pune o floare, o frunză sau alt simbol realizat din acelaşi aluat, în care s-a mai adăugat puţină făină, pentru a se intări şi a nu se desface la copt. Se dă la cuptor pentru 50 de minute.
Se poate face, după dorinţă, şi din două kilograme de faină, dar atunci e recomandată împletitura din patru suluri. (Facultativ, în zilele de dulce, se pot folosi 15 ouă, 300 g zahăr, 600 ml lapte, 50 g drojdie 250 g unt şi arome, lucrându-se ca aluatul de cozonac).
Poftă bună!