Retete De Craciun:
Ciorbă ardelenească din piept de porc din: pipet de porc, orez, morcov, telina, albitura, ceapa, oua, smantana, otet, tarhon, sare.
Ingrediente:
- 1 kg piept de porc cu coaste
- 60 g orez
- 500 g zarzavat (morcov, telină, albitură)
- 2 cepe
- 2 ouă
- 100 g smântână
- oţet
- tarhon
- sare, după gust
Mod de preparare:
Pieptul de porc se pune la fiert cu apă şi sare, se îndepărtează spuma şi se adaugă ceapa tăiată mărunt. Zarzavatul se pune întreg, crestat la capete. Se pune să fiarbă împreună cu carnea, numai pentru a-i da gust, la final el scoţându-se din oală.
Când totul s-a fiert, se adaugă orezul fiert separat, tarhonul, numai frunze, opărit şi tocat, sare şi oţet. Se ia vasul de pe foc şi, după circa un sfert de oră, se drege cu gălbenuş şi smântână.
Pofta buna!
Sarmale cu ciolan afumat din: ciolan afumat, vita, pui, curcan, ceapa, orez, bulion, ou, sare, piper, cimbru, marar, foi de zmeura.
Ingrediente:
- 1 kg ciolan afumat
- 1/2 kg carne de vită, pui sau curcan
- 2 cepe
- 150 g orez
- 250 g bulion
- 1 ou
- sare
- piper măcinat
- cimbru
- 1 legătură mărar
- foi de zmeură
Mod de preparare:
Toci carnea şi o amesteci cu cepele tocate mărunt, orezul spălat, oul, sare, piper măcinat şi mărar tocat fin. Formezi apoi sărmăluţele, pe care le aşezi într-o oală de lut, pe fundul căreia pui câteva frunze de zmeură, iar între rândurile de sarmale pui rămurele de cimbru.
Diluezi bulionul cu apă şi-l amesteci cu sare şi câteva boabe de piper. Torni apoi peste sarmale şi acoperi vasul cu o folie.
Dai oala la cuptorul încins, pentru 45 de minute la foc mediu, după care îndepărtezi folia şi le mai laşi 25-30 de minute.
Pofta buna!
Prajitura cu suc de portocala si coaja de lamaie din: unt, zahăr pudră, făină, coaja de lămâie, suc de portocale, praf de copt, oua.
Ingrediente:
- 1 pachet unt
- 150 g zahăr pudră
- 300 g făină
- coaja de la 1 lămâie
- 3 linguri suc de portocale
- 1 praf de copt
- 1 ou
- 2-3 linguri zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
Mixezi untul cu zahărul pudră până capătă aspectul unei creme. Adaugi oul, făina în ploaie şi praful de copt şi amesteci până se omogenizează toate ingredientele. încorporezi sucul de portocale şi coaja de lămâie.
Aluatul obţinut îl dai prin forma specială de prăjituri, făcând mici batoane, ale căror capete le uneşti. Aşezi hârtie de copt într-o tavă, pui coroniţele şi le dai la cuptor, încălzit în prealabil, până se rumenesc.
Laşi să se răcorească puţin şi pudrezi cu zahăr.
Prajitura cu suc de portocala si coaja de lamaie
Pofta buna!