Retete culinare: Spanakopita

Printeaza

O reteta de Spanakopita din: ulei de masline, ceapa, sare de mare, piper, frunze de spanac, nucsoara, branza feta, oua, smantana, muguri de pin, unt si foi de placinta. Aceasta placinta cu spanac si branza feta este probabil cea mai cunoscută plăcintă grecească, preparată aproape zilnic în Grecia şi consumată de obicei ca aperitiv consistent.

Ingrediente:Spanakopita

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe dulci mari, curăţate şi tocate mărunt
  • sare de mare şi piper negru
  • 500 g de frunze de spanac, spălate şi scurse
  • nucşoară
  • 250 g de brânză feta sfărâmată
  • 2 ouă mari
  • 200 ml de smântână
  • 50 g de muguri de pin prăjiţi
  • 100 g de unt topit
  • 14 foi de placinta

 

Mod de preparare:

Incingeţi uleiul de măsline într-o tigaie, la foc potrivit, şi adăugaţi ceapa, cu puţină sare şi piper. Căliţi 6-8 minute, amestecând constant, până când ceapa se înmoaie, fără să se rumenească însă. Mutaţi într-un bol mare.

Rupeţi frunzele de spanac şi fierbeţi-le într-o cratiţă mare, la foc potrivit spre mare, până când se înmoaie, apoi puneţi-le într-o strecurătoare. Apăsaţi spanacul cu o lingură pentru a-l stoarce cât mai bine de apă. Lăsaţi-l să se răcească, apoi tocaţi-l mare.

Puneţi spanacul în bolul cu ceapă şi presăraţi deasupra puţină nucşoară. Adăugaţi brânza feta, ouăle şi smântână. Asezonaţi cu mai mult piper şi doar un praf de sare – deoarece feta este deja sărată. La sfârşit, adăugaţi mugurii de pin. Lăsaţi amestecul să se răcească până când este gata de folosit.

Preîncălziţi cuptorul la 200°C [cuptor electrici/treapta 6 (cuptor cu gaz). Ungeţi o tavă mare, termorezistentă, cu puţin unt topit. Aşezaţi 10 straturi de foi de plăcintă în tavă, ungând fiecare strat cu unt şi lăsând părţile în exces să atârne pe margini. Cu o lingură, aşezaţi peste fiecare foaie amestecul de brânză feta şi de spanac, apoi îndoiţi marginile foii peste umplutură. Aşezaţi deasupra foile rămase, ungeţi-le cu o cantitate consistentă de unt şi încreţiţi-le uşor pentru a obţine un aspect apetisant.

Daţi tava la cuptor 50-60 de minute, până când suprafaţa plăcintei se rumeneşte şi devine aurie, iar umplutura este făcută. Pentru a verifica, înţepaţi plăcinta cu un cuţit mic – umplutura nu trebuie să fie prea moale.

Lăsaţi-o cel puţin 10 minute înainte de a o tăia. Serviţi-o caldă sau la temperatura camerei.

Spanakopita

Spanakopita

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.